S stoppar utländsk polis i Sverige

Inom EU pågår förhandlingarna om Prümfördraget, ett polissamarbete där en av bestämmelserna gäller utländsk polis möjlighet att ingripa på svensk mark. Bestämmelserna i regeringsformen innebär att socialdemokraterna ensamma kan stoppa förslaget och så kommer det att bli, berättar Thomas Bodström.

– Jag tycker att svensk polis ska utöva myndighetsutövningen i Sverige och vi ska inte tillåta andra länder från att komma hit, säger justitieutskottets ordförande Thomas Bodström.

Vad är det som är så illa med att låta utländsk polis komma in Sverige och fullfölja sitt uppdrag och avvärja fara?

– Det är polisen som har våldsmonopol, det är de som ska ha kontroll över att brott inte begås. I Sverige ska det vara svensk polis, sedan är det en annan sak att vi ska samarbeta med annan polis, men vi ska inte släppa ifrån oss kontrollen.

Regeringen har inte tagit inställning
Magnus Graner, statssekreterare på justitiedepartementet säger till Ekot att regeringen inte tagit ställning till förslaget om utländsk polis på svensk mark.

Det som gör att socialdemokraterna ensamma kan sätta stopp för det här förslaget, i alla fall fram till riksdagsvalet år 2010, är att det här handlar om att lämna ifrån sig makt till ett annat land. I det här fallet till ett annat lands polismyndighet. Enligt regeringsformen måste då tre fjärdedelar av riksdagsledamöterna godkänna förslaget.

Det är därför som socialdemokraterna ensamma kan stoppa förslaget fram till år 2010 då ett nytt riksdagsval hålls.

S med på övriga delar
Övriga delar av förslaget är socialdemokraterna med på.

Det handlar om utbyte mellan alla EU-länder om DNA-uppgifter och fingeravtryck samt direkt tillgång till andra länders fordonsregister.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".