En indonesisk man använder ett gammalt kylskåp som båt.

Risk för smitta i översvämmat Jakarta

I Indonesien uppges nu 44 människor ha dödats i de senaste dygnens översvämningar. Myndigheterna varnar för risken för epidemier, eftersom många människor saknar rent vatten.

Ekots korrespondent besökte ett härbärge för dem som tvingats fly vattenmassorna.

Rila är orolig för sin lilla dotter, som har 39 graders feber. De har flytt från sitt översvämmade hus till en moské i centrala Jakarta.

Myndigheterna varnar
I delar av Jakarta är vattnet fortfarande mellan tre och fyra meter djupt. Myndigheterna varnar nu för att de leriga, smutsiga vattenmassorna kan föra med sig sjukdomar. Särskilt eftersom många människor inte har tillgång till rent vatten att dricka och tvätta sig med.

Ingen vet förstås hur mycket regn som ska drabba Jakarta de närmsta dygnen och hur mycket vatten de 13 floderna som korsar staden ska kunna absorbera.

Folk försöker röja undan
I de delar av Jakarta där vattnet i dag började sjunka undan försöker folk nu röja bort lera och bråte och inspektera hur mycket deras hus skadats.

Studenten Tias pekar ut sitt hus som fortfarande täcks av flera meter djupt, lerigt, stinkande vatten.

– Vi är rädda för att regnet ska fortsätta, vi har redan förlorat så mycket, säger hon.

Nils Horner, Jakarta
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".