Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Göteborgs kommun har stämts av DO

Publicerat tisdag 6 februari 2007 kl 16.45

På tisdagen inleddes rättegången där Göteborgs kommun har stämts av diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att två muslimska kvinnor har känt sig kränkta av det bemötande de fick i en av stadens simhallar. Kvinnorna hade heltäckande klädsel när de vaktade sina barn i bassängen.

– Jag följde både islam och badhusets regler, säger en av kvinnorna, Houda Morabet.

– Som muslimsk kvinna har jag regler att kunna bära vissa plagg och min huvudduk. Det är det viktigaste för mig. Jag gjorde rätt, jag följde badhusets policy, säger hon.

Tillåter träningsoverall
Badhusets regler tillåter man har heltäckande klädsel, till exempel en träningsoverall, om man vaktar sina barn inne i simhallen. Men personalen klagade över Houdas tröja. Den var för tjock och hon blev tillsagd att byta kläder.

Samtidigt tilläts en man vistas i simhallen i full motorcykelutrustning. Den andra kvinnan är missnöjd över att personalen klagade över hennes huvudduk och de hävdade att den skulle kunna vara till hinder och hamna framför ansiktet om hon tvingades kasta sig i vattnet för att rädda sitt barn.

Diskrimineringsombudsmannen kräver nu att Göteborgs kommun ger de båda kvinnorna 150 000 kronor var i skadestånd.

”Handlar om barnens säkerhet”
Men förste stadsjurist Gunnar Andersson säger att det här inte alls är fråga om vare sig religiös eller etnisk diskriminering, utan att det handlar om barnens säkerhet i simhallen.

– Det här är ju barn som inte är simkunniga, och de har med sig vuxna föräldrar, och då ska föräldrarna kunna rädda dem om det inträffar en nödsituation. Då ska de inte ha kläder som hindrar dem från att rädda barnen, säger Gunnar Andersson.

Vad är det som hindrar?

– Att man har kläder som suger till sig vatten och blir tunga och otympliga helt enkelt. Sedan finns det en hygienisk sida av det hela också, säger Gunnar Andersson.

Men kvinnorna menar att de blivit orättvist behandlade på ett sätt som har känts mycket kränkande.

– Det sätt han kom fram till mig på och hur han behandlade mig framför min dotter, det var kränkande och kändes hårt, säger Houda Morabet.

Hur har du blivit behandlad på andra simhallar i Göteborgs kommun?

– Jag har blivit mycket bra behandlad, aldrig tillsagd om någonting. Det har funkat hur bra som helst, säger Houda Morabet, som anser sig diskriminerad av Göteborgs kommun.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".