Mijailo Mijailovic.

"Inga hinder för straff i Serbien"

Mijailo Mijailovic, som är dömd till livstids för mordet på utrikesminister Anna Lindh, får inte avtjäna sitt straff i Serbien som han har begärt.

I Serbien finns livstidsstraff, och de serbiska myndigheterna har inte kunnat ge besked vilket straff han skulle få om flyttades dit. Men enligt Mijailovics advokat, Mikael Nilsson, ska inte det vara något hinder för en överföring.
– Det finns en upparbetad praxis att utländska medborgare kan överflyttas för verkställighet i sina respektive hemländer. Och den praxisen gäller även för livstidsdömda. Det finns ett fall där man skickade en rumänsk kvinna till Rumänien, och där kom man överens om en strafftid på cirka 25 år, säger Mikael Nilsson, som är Mijailovics advokat.

Senare i veckan ska Mikael Nilsson träffa Mijailovic. Då kommer han sannolikt att be Nilsson att överklaga beslutet till regeringen.

Känner sig hotad i Sverige
Det var för ett och ett halvt år sedan som Mijailovic ansökte om att få bli överflyttad till ett fängelse i Serbien. Skälet är att han känner sig hotad i svenska fängelser, ett hot som enligt advokaten består.

Mijailovic är född i Sverige men hade jugoslaviskt och senare serbiskt medborgarskap fram till 1994, då han fick svenskt medborgarskap. Det avsade han sig tio år senare för att få serbiskt medborgarskap igen, alltså i samband med att han dömdes för mordet på Anna Lindh.

Byte av medborgarskap skäl till avslag
Att Mijailovic har bytt medborgarskap flera gånger är ett av skälen till att kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén inte vill bevilja en överflyttning. Ett beslut som bygger på en samlad bedömning, enligt Lars Nylén. Men Mikael Nilsson menar att det innebär att Mijailovic särbehandlas, och att det inte finns några konkreta skäl till att inte överföra honom till Serbien.

– För det första så nämner man vilket mord han är dömd för. Precis som att det skulle spela någon roll, vilket vi inte tycker att det ska göra. Sedan skriver kriminalvården i sin beslutsmotivering: ”vid en samlad bedömning”. Och just den formuleringen kan man ibland se i andra beslut och domar, där det inte finns några exakta skäl till man kommer fram till en viss slutsats, säger Mijailovics advokat Mikael Nilsson.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".