Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Internationell dag mot könsstympning

Fler än 130 miljoner kvinnor i världen har genomgått könsstympning, och i Sverige bor kvinnor från ett trettiotal länder där könsstympning är tradition. På tisdagen är det den femte internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. (P3 Nyheter)

För tre år sedan öppnade en särskild mottagning för könsstympade kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm, och hittills har över hundra personer besökt mottagningen.

Könsstympning delas in i olika stadier beroende på hur omfattande övergreppet är, berättar Meri Liljegren som är överläkare på Södersjukhuset. De två första stadierna handlar om att man skär bort förhuden till klitoris, och de inre blygdläpparna.

– Det tredje är att man tar bort förhuden, klitoris, inre och yttre blygdläpparna, och sedan syr man ihop det hela och lämnar en öppning som är mycket mindre än den brukar vara, stor som ett risgryn, säger Meri Liljegren.

Infektioner är vanligt
Ibland får kvinnorna sina underliv stympade på andra sätt, genom att man till exempel för in frätande ämnen. Det här görs ofta av personer som inte har medicinsk utbildning, och utan bedövning. Det är vanligt att det blir infektioner.

På Södersjukhuset kan de som har drabbats förutom medicinsk hjälp få träffa psykolog. Men sexlusten kan vara svår att få tillbaka.

– Man kan ju aldrig återställa den känslan, man kan inte göra klitoristransplantationer. Men man kan i alla fall hjälpa till att förbättra, och ta bort smärta, säger Meri Liljegren.

Förbjudet i Sverige
I Sverige är det förbjudet med könsstympning sedan 1982, och sedan 1999 är det också brottsligt att åka utomlands och göra det. Men det här är en flera tusen år gammal tradition, och i imamrådet har flera medlemmar skrivit under ett ställningstagande för att få ett slut. Bland dem imamen Gabir Yildiz.

– Det är inte nånting som finns i islam, det är bara tradition. Vi tänker att det är som tortyr, säger Gabir Yildiz.

Ioanna Dymenou, P3 Nyheter
ioanna.dymenou@sr.se

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".