Få investeringar görs i miljöteknik

De svenska riskkapitalbolagen hänger inte med när det gäller miljötekniken, ett av de stora framtidsområdena. Av riskkapitalbolagens 217 investeringar förra året var bara fyra i miljöteknik och det är oroande utveckling för svensk industris framtid, anser näringsministern Maud Olofsson.

– Jag ser att få av de investeringar som görs idag, 4 av 217, går till miljöinvesteringar och det är alldeles för lite. Jag ser också ett ökat intresse från utländska investerare att komma till Sverige. Då blir jag lite förvånad när jag ser det lilla intresse som finns i Sverige.

Men det har talats mycket om miljöteknik i många år. Varför skulle det vara så hett just nu?

– Därför att klimathoten är globala och de är här. Det är ingen fantasi längre, sade Maud Olofsson.

Det var på den årliga riskkapitaldagen i Stockholm på onsdagen som näringsministern presenterade siffror, som enligt henne visar hur Sverige halkat efter i en av de stora framtidsbranscherna.

Som näringsminister har Maud Olofsson träffat en lång rad kolleger från andra länder som gärna vill samarbeta med Sverige inom miljöområdet, men här hemma är miljö fortfarande något mest för skogsmullar, enligt Maud Olofsson.

”Vi har förminskat miljöpolitiken”
– Jag tror att miljöpolitiken alltför länge handlat om att spara skalbaggar och enskilda växter och annat. Vi har förminskat miljöpolitiken under lång tid.

Maud Olofsson talade om hur regeringen vill stimulera tillväxten, där just framväxten av nya miljöföretag är en viktig del. Petter Stillström, vd för investmentbolaget Traction, delade inte helt näringsministerns uppfattning.

– Problemet är den osäkerhet som finns runt miljöteknik och att den är rätt styrd kring politiska regler. Det gäller att skapa långsiktiga förutsättningar så att man vet vad man investerar i, säger han.

”Tror att det finns pengar att hämta”
Bland de riskkapitalister som investerat i miljöteknik är Jan Carlzon, ordförande för Företagarna. Han har satsat egna pengar i två miljöprojekt.

– Jag tror att det finns mycket pengar att hämta här och det gör jag inte därför att miljöaktivister driver frågan. Det gör jag därför att det blir mer och mer uppenbart för allmänheten att vi måste förändra de villkor och den situation vi har. Då finns det en ekonomi där, även för en investerare, säger Jan Carlzon, ordförande för Företagarna och riskkapitalist

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".