USA: Federala åklagare begär dödsdomar

I USA minskar antalet människor som avrättas efter att ha dömts i delstaternas domstolar. Men vad som är mindre känt är att federala, statliga åklagare oftare lyckas driva igenom dödsstraff också i delstater som inte avrättar brottslingar.

Häromdagen dömdes 24-årige Ronell Wilson till döden av en domstol i New York för att ha mördat två poliser. Det är bara det att delstaten New York inte tillämpar dödsstraff, den senaste avrättningen ägde rum 1963.

Federala åklagare begär oftare dödsstraff
Men fallet togs över av en federal åklagare som sorterar under justitiedepartementet i Washington och då gäller andra regler och Wilson kunde dömas till döden.

– Det var när George Bush kom till makten som federala åklagare allt oftare började begära dödsstraff, säger advokaten Ronald Tabak.

Han är själv öppen dödsstraffsmotståndare och oroad av utvecklingen. Han har medverkat i många mordrättegångar, bland annat i amerikanska Högsta domstolen.

”Likformighet över hela USA”
Ett av argumenten från justitiedepartementet är att det ska vara likformighet över hela USA. Man ska inte automatiskt komma undan med livet i behåll i New York vad man avrättas för i Texas, och därför finns det flera fall av Ronell Wilsons typ.

– Men USA bygger på att delstaterna själva har rätt att bestämma vilken påföljden ska vara på vad som är lokala brott, säger Tabak på sitt advokatkontor på 40:e våningen.

Traditionellt har justitiedepartementets åklagare bara tagit sig an allmänfarliga brott som terrorism eller brottshärvor med förgreningar över många delstater. Men ett mord, hur våldsamt det än kan ha varit, har inte brukat räknas dit, förrän de senaste åren.

47 fångar väntar på avrättning
Så just nu sitter 47 dödsdömda, så att säga federala, fångar och väntar på avrättning.

Trenden i USA är trots detta att dödsstraffet är på tillbakagång. Förra året avrättades 53 människor, vilket är en halvering jämfört med toppåret 1999. Advokaten Ronald Tabak är ändå försiktigt optimistisk.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".