Pojke i de fattiga kvarteren i Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Turkiska flyktingar var fler än myndigheterna uppgav

En ny undersökning genomförd i Turkiet visar att antalet människor som tvingades fly undan striderna mellan PKK och den turkiska armén på 1990-talet är betydligt högre än vad regeringen tidigare har velat medge.

Istället för 300 000, som regeringen hittills har hävdat, visar det sig att internflyktingarna kan vara så många som 1,2 miljoner. En av dem är Fatma Atec, som flydde hals över huvud när armén kom till hennes by.

– Vi fick inte med oss någonting när armén kom och satte eld på vårt hus och dödade våra djur, säger Fatma Atec, som flydde med sin familj från byn Harass.

Nu bor hon i Diyarbakir, den största staden i sydöstra Turkiet, i de fattigaste kvarteren där de flesta andra, precis som hon själv, är internflyktingar. Här är arbetslösheten utbredd, många lever under fattigdomsgränsen och hjälpen från regeringen har varit mager.

Dilek Kurban på tankesmedjan Tesev i Istanbul forskar på internflyktingarnas situation. Hon säger att flyktingarna i stort har fått klara sig själva.

Bland flyktingarna som hon har intervjuat har inte en enda fått nog med bistånd för att kunna bygga upp sitt liv eller sitt hus igen, trots att de allra flesta tvingades på flykt av regeringssoldaterna.

– De här människorna hade en gång hus och boskap, nu har de ingenting, säger Dilek Kurba på Tesev.

Regeringen i Ankara har länge försökt tona ned problemet med internflyktingar i Turkiet och har sagt att det på sin höjd handlat om 300 000 personer. Den nya undersökningen visar alltså att det snarare handlar om uppemot 1,2 miljoner människor.

– Det som borde ha gjorts först var att ta reda på hur många flyktingarna var, det gjordes däremot sist.

– Studien visar att vi inte fick veta sanningen. Nu måste regeringens bistånd till internflyktingarna göras om. säger Dilek Kurban på tankesmedjan Tesev.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".