Kinas turistnäring växer stort

Kina växer som turistland och det handlar inte bara om utlänningar som besöker Kina. Förra året kom 22 miljoner utländska turister till Kina. Samtidigt beräknar den kinesiska statistikbyrån och turistmyndigheterna att kineserna själva gjorde 1,4 miljarder turistbesök inom landet.

Ett av turistmålen är Yunnanprovinsen som lockar många kinesiser med sitt sköna klimat och sina många minoritetsfolk.

I Yunnans provinshuvudstad Kunming försöker en kringvandrande fläktrengörare att locka till sig kunder. Det är den här lantliga touchen som många utlänningar letar efter i Kina. Men kinesiska turister söker ofta något mer modernt.

Minoritetsfolken intresserar
För att locka turister har Kunming satsat på vad man kallar ”Minority village”, en stor anläggning som påminner om Skansen. Här kan man titta på alla provinsens minoritetsfolk på ett och samma ställe.

Bekvämt, praktiskt men inte så ursprungligt. Men det är lönsamt. Biljettpriset motsvarar ungefär vad den vandrande köksfläktrengöraren drar in på en vecka.

Det är långt ifrån alla kineser som har möjlighet att turista, men medelklassen reser mer och mer.

Många kan ta semester
Enligt en nätundersökning bland kineser som bokade biljetter på en populär webbplats förra året planerade en fjärdedel att ta fyra semestrar inom det närmsta året.

Det var 2003 som den kinesiska turistnäringens omsättning plötsligt började att öka på riktigt. Hela branschen växte med nästan 50 procent.

Växer med tio procent om året
Nu växer den kinesiska turistnäringen med ungefär tio procent varje år, och fler och fler sömninga landsortsstäder försöker att kränga just sina sevärdheter.

Enligt statistikmyndigheterna har den kinesiska turistboomen skapat 17 miljoner jobb.

Hanna Sahlberg, Kunning 
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".