Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Patentansökningar i Sverige minskar

Antalet patentansökningar i Sverige har halverats de senaste sex åren. Stora svenska företag söker istället europeiska patent och flyttar forskningen utomlands.

Bland de svenska småföretagen märks en ökad misstro mot patentsystemet, många tycker att det är för dyrt.

– Det största problemet i dag är att i Europa har vi ett splittrat system som leder till väldigt höga kostnader både att skaffa patent och sen att upprätthålla patentskyddet, säger Eva Jarnvall, jurist på organisationen Svenskt Näringsliv.

Att de svenska företagens patentansökningar har minskat tycker Eva Jarnvall på Svenskt Näringsliv till viss del är positiv. Många svenska företag söker europeiska patent och inser behovet av att skydda sina produkter internationellt.

Flyttar forskningsavdelningar
Men det innebär att också att de stora svenska företagen ofta väljer att flytta ut sina forsknings- och utvecklingsavdelningar utomlands. Vilket i sin tur leder till att vi får en mindre mängd forskning i Sverige och sämre utveckling av teknikmiljöer.

För svenska småföretagare som vill söka europeiska patent innebär det ofta skyhöga kostnader bland annat för att de tvingas översätta patenten till alla de språk i de länder man vill söka patent i. Enligt en undersökning bland småföretagare som Svenskt Näringsliv har gjort så tycker åtta av tio småföretagare att patentskyddet inte ger det skydd de vill ha.

Enmansföretagaren Mats Webjörn som driver företaget Verax Enginerring en av dem.

– Det är för dyrt. Det är inte lönt att bränna in de här kostnaderna i en produkt därför att man ändå aldrig kommer att kunna ha råd att hävda sina rättigheter, säger han.

Vill se gemensamt patentsystem
Eva Jarnvall jurist på Svenskt Näringsliv vill att den svenska regeringen på EU-nivå driver på för ett gemensamt patentsystem så att det ska bli lättare och mindre kostsamt för småföretagare att kunna hävda sina patenträttigheter.

– Så länge det inte finns en tillräckligt stark politisk vilja så kommer inte det här kunna lösas, säger Eva Jarnvall.

Enmansföretagaren Mats Webjörn håller med om att det behövs ett mer fördelaktigt gemensamt europeiskt patentsystem annars kommer det leda till kraftigt försämrade konkurrensvillkor för småföretagen.

– Ja du får inte ut några nya produkter. Vi får färre och färre produkter. Vi kan inte konkurrera vi får färre och färre företag som kan hävda sig på en internationell marknad, säger han.

Jonas Engmark
jonas.enmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".