al-Qaidaanhängare gripna i USA

Nu har polisen i Buffalo i USA gripit fem män som misstänks för samröre med terrororganisationen al-Qaida. Tidigare har misstänkta al-Qaidaanhängare gripits och åtalats i Seattle och Detroit.
Det här är ännu ett av i en serie tillslag på kort tid mot vad amerikanska myndigheter beskriver som farliga terrrorgrupper inom landets gränser. Tidigare har misstänkta al-Qaidaanhängare gripits och åtalats i Seattle och Detroit. Fem män från Jemen Den här gången handlar det om fem män, enligt uppgift alla amerikanska medborgare av jemenitisk härkomst, som bodde utanför Buffalo i delstaten New York. Förnekar brott Männen anklagas för att på olika sätt ha givit al-Qaida praktisk hjälp, och åtminstone två av dem ska enligt myndigheterna ha fått vapenträning i en ev terroristorganisationens träningsläger i Afganistan. Där de också ska ha ha mött Usama Bin Laden. Riskerar 15 års fängelse Alla fem förnekar brott och polisen säger att de troligen haft underordnade roller i organisationen, men de riskerar upp till 15 års fängelse om de fälls. Biträdande justitieminister Larry Thompson tackade den muslimska befolkningen i Buffalo för att den hjälpt till att avslöja de nu gripna. FBI informerar Men en ledande företrädare för muslimerna i området säger att han tror att de fem är oskyldiga och tillägger: ”bara för att någon reser till Pakistan, Indien eller Mekka betyder inte det att han planerar att göra något olagligt”. Från den federala polisen FBI upprepas nu samma budskap om och om igen, att den amerikanska allmänheten måste inse att det finns terrorister även inom landets gränser.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".