Ny brevbomb i Storbritannien

För tredje dagen i rad exploderade en brevbomb på ett kontor i Storbritannien, den här gången i Swansea i Wales. En kvinna har förts till sjukhus efter explosionen, som inträffade på ett företag som handlägger bland annat körkortstillstånd.

Det börjar allt mer likna någon form av kampanj mot företag och myndigheter som sysslar med att driva in olika skatter och avgifter.

Brevbomber flera dagar i rad
I måndags exploderade en brevbomb på ett kontor i centrala London där bland annat vägavgifter handläggs. En person skadades.

På tisdagen skadades två personer när en försändelse öppnades i Wokingham, cirka sex mil utanför London. Detta på ett kontor som också sysslar med avgifter och bötesbelopp, till exempel sådant som har med hastighetskameror att göra.

Och idag, onsdag, gick larmet i Swansea i Wales, där bland annat körkortstillstånd och bilregistreringar handläggs. Det är ännu oklart hur allvarliga skador den drabbade kvinnan har fått.

Likande dåd i januari
Förutom de här tre sprängladdningarna skedde ett par liknande dåd i januari. Polisen undersöker nu eventuella kopplingar mellan dåden.

Historiskt sett har brevbomber varit något som irländska republikanska armen, IRA, har sysslat med, precis som militanta djurrättsaktivister.

Men i det här fallet verkar det gemensamma nämnaren kunna vara något som har med vägtrafik att göra, och det finns högljudda grupper som strider för att bilisternas rätt i Storbritannien.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".