Mohammedbilder uppe i rätten i Frankrike

Mohammedkarikatyrerna, som först publicerades i danska Jyllands-Posten, fortsätter att uppröra. I Paris möts på onsdagen företrädare för två stora islamska organisationer och för den satiriska tidningen Charlie Hebdo i rättssalen. Tidningen har nyligen åter tryckt bilderna.

De islamska grupperna hävdar att tidningen kränkt muslimer, tidskriftens anhängare menar att det är yttrandefriheten som står inför rätta.

Muslimska grupper hävdar islamofobi
Tidskriften Charlie Hebdos publicering av de beryktade Mohammedkarikatyrerna har provocerat fram en storm av protester i Frankrike.

Muslimska grupper i landet anklagar tidskriften för att djupt kränka människor på grund av deras trosuppfattning. De menar också att skälet till att bilderna trycktes nu igen, ett och halvt åt efter att de först dök upp i danska Jyllands-Posten, är att det rör sig om simpel islamofobi och kommersiella intressen.

”Alla kommer förlora en del av friheten”
En grupp franska intellektuella, inklusive muslimer, värnade om det fria ordet i ett öppet brev i tidningen Liberation i måndags, och skrev att om tidskriften Charlie Hebdo fälls så kommer alla att förlora en del av friheten.

I liknande rättsfall tidigare i Frankrike har katolska kyrkan försökt att i domstol stoppa som vad kyrkan uppfattar som hädiska bilder, men inte fått gehör för sina argument.

Rättegången inleds idag, onsdag, och väntas pågå i två dagar. Domslut ska meddelas vid ett senare datum.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".