Statens finanser starkare kommande år

Svenska statens finanser visar ett kraftigt överskott. I år förstärks budgetöverskottet med 41 miljarder kronor. Under de tre följande åren väntas budgetöverskotten bli ännu större. Det framgår av Ekonomistyrningsverkets senaste budgetprognos.

– Det beror på att vi har en väldigt god konjunktur med hög tillväxt, vi har en kraftig förbättring på arbetsmarknaden, där sysselsättningen ökar och vi har en låg inflation. Allt detta bidrar till att statens finanser är väldigt starka, säger Yvonne Gustafsson, som är generaldirektör på Ekonomistyrningsverket.

Statens finansiella sparande närmar sig i år en procent av BNP och fortsätter att förbättras till nästan två procent av BNP år 2010.

Förutom den starka tillväxten i den svenska ekonomin förklaras den starka utvecklingen av sjunkande utgifter för arbetsmarknad och ohälsa och lägre räntor på statsskulden.

Viktigt spara ändå
Ekonomistyrningsverket föreslår fortsatt sparsamhet och fortsatta avbetalningar på statsskulden, främst med anledning av oro för en sämre ekonomisk utveckling efter 2010.

– Orosmolnen är alltid att det kan bli sämre tider och en annan ekonomisk utveckling än den vi nu har räknat på. Att vi får en lägre tillväxt än vi tror nu eller att arbetsmarknaden inte utvecklas lika positivt som vi tror nu. Om det händer slår det väldigt hårt på de svenska statsfinanserna, säger hon.

Enligt Yvonne Gustafsson kommer den ekonomiska situationen under den närmaste treårsperioden att vara gynnsam för den offentliga sektorn med ett stort inflöde på arbetsmarknaden.

Fler pensionärer
Inom tio år kommer det att förändras radikalt, med större antal pensionärer och färre i arbetskraften.

Därför är det viktigt att slå vakt om den långsiktiga stabiliteten i statsfinanserna.

– Det är faktiskt inte mer än 15 år sedan vi hade en ekonomi i kris, säger Yvonne Gustavsson på Ekonomistyrningsverket.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".