Göteborgskonflikt ger fler avtal

Hotell- och Restaurangfacket har märkt att fler arbetsgivare vill teckna kollektivavtal, efter den uppmärksammade konflikten i Göteborg, där en ägare till en salladsbar vägrade teckna kollektivavtal. Ella Niia, ordförande i Hotell- och restaurangfacket, tror det beror på att konflikten satt kollektivavtalet i fokus.

– Jag tror att konflikten i Göteborg har satt frågan på kartan på ett väldigt tydligt sätt. Dels handlar det om vad kollektivavtal är och dels om vilken betydelse det har för den enskilde och för företaget. Men kollektivavtalet har också visat sig ha en politisk sprängkraft, säger Ella Niia, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Hotell- och restaurangfackets avdelningar i Stockholm, Västerås, Gävle och Göteborg har alla fått flera företagare som ringt och velat teckna kollektivavtal sen konflikten i Göteborg startade. Det tror Ella Niia beror på själva konflikten, och på att facket varit mer aktivt med att gå runt och kontrollera vilka företag som har kollektivavtal.

Åsikterna om konflikten går isär, facket hävdar att man har rätt att sätta företag som inte skriver kollektivavtal i blockad och att det inte spelar någon roll om de är stor eller små. Kritikerna menar däremot att fackets stridsåtgärder slår orimligt hårt mot småföretagare.

Mats Hulth, VD i arbetsgivarorganisationen Sveriges hotell- och restaurangföretagare, tycker att det är bra att fler tecknar kollektivavtal, eftersom det gör att det blir konkurrens på lika villkor mellan företagen. Men han säger också att kollektivavtal kan innebära stora kostnader för små företag.

– Kollektivavtalet är förenat med en del försäkringskostnader för personalen, som många små företagare drar sig för. Det är en stor kostnad, och det kan vara ett skäl till att man vill avstå från kollektivavtal. Sen finns det självklart många fördelar med kollektivavtal, som innebär schysstare spelregler på arbetsmarknaden, säger Mats Hulth, VD i arbetsgivarorganisationen Sveriges hotell- och Restaurangföretagare.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".