Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Dyrt att minska skolgymnastiken

Publicerat onsdag 7 februari 2007 kl 15.05
För lite skolgymnastik leder till många folksjukdomar.

Svenska elever har mindre idrott på schemat än ungdomar i andra europeiska länder. Men den som inte rör på sig riskerar att bli sjuk och måste behandlas. Något som kostar samhället sex miljarder kronor varje år för vård och produktionsbortfall.

Andreas Malmberg är gymnastiklärare på Lugnetgymnasiet i Falun och kritisk till att det inte är mer gymnastik och idrott i skolan.

– Jag tycker det är skandal att det ska behöva vara så här i skolans värld i Sverige, som varit ett föregångsland inte minst inom gymnastik och idrott, säger han.

Vad får det för konsekvenser för eleverna om man har mer gymnastik i skolan?

– Jag tror de blir piggare för teoretiska studier och slipper sjukdomar på sikt.

Carl Johan Sundberg, forskare vid Karolinska Institutet, säger att vällevnadssjukdomar är en klassfråga idag.

– För dem som är minst privilegierade krävs det fler timmar i skolan för att garantera dem en miniminivå. Så man kan säga att det är den enskilt viktigaste insatsen för den mest utsatta gruppen, säger han.

Soffpotatisar kostar sex miljarder
Vid ett seminarium på Karolinska Institutet på onsdagen diskuterade forskare, politiker och företagare vad den bristande skolgympan leder till för samhället. Soffpotatisarna kostar samhället sex miljarder kronor per år i vårdkostnader och produktionsbortfall.

Nyare forskningsrön pekar ut fysisk aktivitet, som en av de starkaste friskfaktorerna, som förebygger många folksjukdomar. Det är rön som varit kända länge, men kunskapen har inte nått ut till skolorna.

– Jag tror att kunskapsvaccinationer bara varar en viss tid, och inte över generationerna. Så att den här insikten har nog funnits tidigare, men jag tror att insikten har minskat eftersom fokus inte har legat här. Man har tittat på andra frågor, säger Carl-Johan Sundberg.

”Politiker borde agera för mer gymnastik”
Flera riksdagspolitiker var med på hälsoseminariet och Karolinska Institutets rektor Harriet Wallberg vill försöka få dem att agera för mer skolgymnastik.

– Att de intresserar sig för de här viktiga frågorna, tar den här kunskapen på allvar och också använder sig av vetenskapliga rön i sina beslut.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Peter Johansson, Sveriges Radio Dalarna
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".