"USA bör utöka sitt engagemang i Iran"

Folkpartisten och riksdagsledamoten Fredrik Malm tycker att USA ska öka sitt engagemang i Iran. I ett tal inför en stor kurdisk förening i Stockholm i mitten av januari försvarade Fredrik Malm USA:s invasion av Irak och han sa också att USA borde gå in i Iran.

– Den amerikanska närvaron i Mellanöstern idag är nödvändig. Det är livlinan för kurderna vare sig man vill det eller inte. I Sverige säger människor: USA ut ur Irak. Jag skulle hellre säga: USA in i Iran, sa Fredrik Malm i januari.

”Uppmaning till större engagemang”
Fredrik Malm säger nu att han inte menar att USA ska angripa Iran militärt.

Det handlar istället om att öka det demokratiska engagemanget i Iran och stoppa landets uran-program säger Fredrik Malm.

– Det är inte någon uppmaning till krig utan en uppmaning till ett större engagemang från omvärlden för att stödja alla de människor som kämpar för frihet och demokrati i Iran, säger han.

Men USA diskuterar ju att gå in i Iran. Är det inte risk att det blir ett missförstånd att man tror att du stöder en amerikansk, militär invasion i Iran?

– USA har ju en militär närvaro i Persiska viken som har ökat den senaste tiden. Jag hoppas verkligen att man kan undvika ett krig och att Iran väljer att stoppa urananrikningsprogrammet och inleder en demokratiserin, säger folkpartisten och riksdagsledamoten Fredrik Malm.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

 Nasser Sina, SR International
Nasser.sina@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".