Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan 11 februari

Våra inrotade föreställningar om österlandet, inklusive den arabiska och muslimska världen brukar ju kallas orientalism. Men lika svårutrotade österländska bilder finns av västerlandet - occidentalismen. Är dom förenklade bilderna mer giltiga för att dom ofta hör hemma i Tredje världen?

Frågan diskuteras i tidskriften Axess av kulturskribenten Lena Andersson med anledning av boken ”Occidentalism - A Short History of Anti-Westernism” av Ian Buruma och Avishai Margalit.

Om en svensk kvinna på Indiensemester blir svårt knivhuggen av en okänd man - bör vi se mer tolerant på det än om en svensk kvinna hade huggit ner en indier på Sverigesemester ? Har den rika västvärlden en gammal imperialistisk skuldbörda som gör den indiske knivmannens dåd mer förmildrande ?

Nej, finner skribenten i Axess - då är man bara offer för en annan version av förenkling och fördomar om Tredje världen.

Occidentalismen, hatet mot västerländsk livsstil, individualism, materialism och gudlöshet, föddes i själva verket i Europa, och är ännu en del också av västerlandet : i det lantliga högerkristna USA-bältet finns samma slags hat mot sekulariserade östkustliberaler, storstadsdekadens och big business. Vi bör vara på vakt mot båda dessa enögda uppdelningar i vi och dom - orientalism och occidentalism, skriver Lena Andersson i Axess.

Om den påfallande dubbelheten gentemot amerikanismen i olika hörn av världen, skriver ekonomijournalisten Henric Borgström i Sydsvenskan. Medan USA-hatet flödar från de politiska plattformarna möter ofta helt andra ekonomiska och kulturella vardagsbilder: Vänsterpresidenten Chavez i Venezuela hetsar mot USA medan folket dricker Pepsi, USA fortsätter att vara landets största oljekund och andra latinamerikanska ledare vill dämpa kritiken i rädsla för minskade västinvesteringar.

I Shanghai och Kanton i Kina trängs amerikanska affärsmän i skyskraporna. Kinafienden Taiwan hör till de största investerarna, och Kina vet att landet finansierar USA:s väldiga handelsunderskott.

I Sydney i Australien möter skribenten den gravt överviktiga familjen som inbördes slåss om megapåsen med pommes frites bland raden av snabbmatskedjor av amerikanskt snitt. Det Australien som formellt är del av det brittiska samväldet börjar bli allt mer amerikaniserat: Amerikanska företagssymboler tar allt större del av städernas gatubilder och landet deltar också i USA:s alltmer dyrköpta Irakengagemang.

I Seattle på USA:s västkust beställer Kina dagligen tre nya flygplan hos världens flygplansgigant Boeing, medan amerikanska coffeshopkedjan Starbucks dagligen öppnar två nya butiker i Kina.

Medan ruttna tomater världen över haglar över nyimperialismen gäller ”business as usual”, sammanfattar Sydsvenskankrönikören.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".