Politiker kräver att EU agerar mot Sudan

Sverige borde verka för att EU ska införa införa hårda sanktioner mot Sudan, på grund av kriget i Darfur. Det tycker flera svenska politiker, även inom den borgerliga alliansen, trots att regeringen ännu inte har agerat i frågan.

– Den Europeiska unionen kan definitivt ta initiativ till ekonomiska sanktioner, både mot Sudans regering och handel till landet. Jag tror att det här kan vara en del av ett större paket med internationell trupp, flygförbudszoner och annat som är viktigt, säger Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikespolitiska talesman.

I snart fyra år har inbördesstriderna i Darfur i västra Sudan pågått, och kritiken har varit hård mot den sudanesiska regeringen, som anklagas för grova övergrepp.

200 000 människor har dött och två miljoner är på flykt, enligt FN.

Kina blockerar FN
Men trots fördömanden har till exempel FN inte satt någon kraft bakom orden, bland annat eftersom Kina kan blockera med sin vetorätt i säkerhetsrådet. Kina har stora ekonomiska intressen i Sudan, och är det land som köper allra mest av Sudans olja.

Just eftersom FN inte agerar borde EU göra det, anser Birgitta Ohlsson.

– Någonstans måste man börja. Jag besökte flyktinglägren i Darfur 2004 och man kan ju se att omvärlden har trampat vatten i tre år. Det är 200 000 döda och Sudans diktator leker med FN. Någon måste ta ett initiativ, och EU kan ta den rollen, säger hon.

Svenska intressen
Eventuella handelssanktioner mot Sudan skulle bland annat slå mot det svenska oljebolaget Lundin Petroleum, som letar efter olja i Sudan, och där utrikesminister Carl Bildt tidigare har varit styrelseledamot och där han fortfarande äger aktier.

Bildt är anmäld till Konstitutionesutskottet, KU, för sitt aktiehav, bland annat i Lundin Petroleum och han ska under våren granskas av KU för eventuellt jäv på grund av sina aktier.

Inga svar från Bildt
Carl Bildt hade, när Ekot sökte honom, inte tid att kommentera eventuella sanktioner mot Sudan, utan hänvisar till utrikeshandelsminister Sten Tolgfors. Han vill i sin tur bara lämna en skriftlig kommentar, där han hänvisar till arbetet i FN.

Men det räcker inte, anser vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, socialdemokraten Urban Ahlin. I EU-nämnden, i morgon fredag, tänker han föreslå att utrikesminister Carl Bildt föreslår skärpta sanktioner mot den sudanesiska regeringen på nästa EU-möte.

– Jag utgår ifrån att Carl Bildt kommer att svara ja på den frågan, att han gärna åker till Bryssel och träffar de andra utrikesministrarna och föreslår skärpta sanktioner mot den sudanska regeringen. Allt annat skulle vara en moralisk kollaps för det moderata samlingspartiet, säger Urban Ahlin.

– Europeiska unionen vägleds av värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter och det vi ser i Sudan är ett av de värsta övergreppen på mänskligheten som just nu pågår i världen. Det är klart att då måste vi våga gå före FN.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Richard Myrenberg
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".