Blandade reaktioner på hushållstjänster

Många myndigheter, företag och organisationer har yttrat sig över regeringens förslag om att göra det möjligt att göra skatteavdrag för köp av hushållsnära tjänster. Bland svaren finns såväl positiva reaktioner och förhoppningar som frän kritik och ifrågasättanden.

Tjänstemannafacket TCO är för, säger Katarina Magnusson, som är biträdande samhällspolitisk chef.

– Ett väldigt starkt skäl är att vi hoppas att det ska minska svartarbetet, vilket på sikt är bra för legitimiteten i skattesystemet. Sedan har man också sett att framförallt de som står långt ifrån att få ett jobb på arbetsmarknaden får jobb id e här systemen, säger Katarina Magnusson.

Regeringen har alltså skickat ett förslag till hur ett avdrag för hushållstjänster skulle kunna se ut. Det går ut på att man ska få göra avdrag för hälften av kostnaderna i deklarationen.

TCO tycker alltså att det är bra. Det tycker också akademikerorganisationen Saco.

LO kritiskt
Den fränaste kritiken kommer från LO-håll. LO centralt skriver att det i grunden är fel att bekämpa skattesmitning med skatterabatter. Handelsanställdas förbund tycker att förslaget är ytterligare en pusselbit i ambitionen att skapa en låglönemarknad och att det ökar klasskillnaderna.

Från näringslivet sida tycker man att det i stort är ett bra förslag. Till exempel skriver Sveriges tvätteriförbund att man under många år besvärats av konkurrens från den svarta marknaden och att nu fler kommer att tvätta vitt om förslaget skulle gå igenom.

Företagen skulle gärna också se att även hantverkstjänster skulle kunna få skatterabatt.

Minskad brottslighet
När svarta tjänster blir vita innebär det minskad ekonomisk brottslighet, vilket gör att Ekobrottsmyndigheten tycker att det här är ett bra förslag.

Men det finns också de som ifrågasätter om det verkligen blir fler jobb, som regeringen hoppas. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, tror inte det, säger Tuomas Pekkarinen som är forskare på IFAU.

– Man har redan infört sådana skattelättnader i Finland, 2001. Där har man räknat ut att effekten på sysselsättningen har varit väldigt begränsad. Man har beräknat att det är en ökning på 0,1 procent av sysselsättningen, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".