Utgången i valet är osäker.

Portugal folkomröstar om aborter

I Portugal hålls på söndag en folkomröstning om abort. Frågan är om abort ska bli lagligt eller inte fram till vecka tio. Motståndet är starkt och utgången på söndag är allt annat än säker.

I dag är abort ett brott i Portugal, om det inte finns mycket speciella skäl. Både kvinnan och den som eventuellt hjälper henne riskerar straff.

– Hör du hjärtljudet? undrar Enrico Reis.

Han sätter på vad han kallar Nej-sidans hymn, som startar med fosterljud. 20-åringen pluggar företagsekonomi, men driver under de två veckorna inför folkomröstningen kampanj mot abort på Nej-sidans kontor vid gågatan Garrett mitt i Lissabon.

De två andra unga killarna på kampanjkontoret spelar tv-spel, en fotbollsmatch, och sjunger med.

Vill ge gravida stöd
Enrico är katolik. Han är helt emot aborter, lagliga eller olagliga, och menar att gravida kvinnor i stället bör få stöd i olika former, så att fostret kan försvaras.

I Portugal utförs ungefär 20 000 illegala aborter varje år. En del smärtfritt med piller, andra med metallföremål och dramatiska följder.

Redan 1998 höll landet en folkomröstning om att göra aborter tillåtna, men eftersom endast 32 procent av portugiserna deltog ogiltigförklarades resultatet. Minst 50 procent måste rösta, och då blir resultatet bindande.

Vill låta folket bestämma
Den socialistiske premiärministern Socrates kunde med sin majoritet i parlamentet ha ändrat abortlagen på egen hand, men valde att lämna frågan till folket igen.

Abort är en känslig fråga, som splittrar nästan alla läger här: partierna, kyrkan, arbetsplatserna, läkarna, domarna, män och kvinnor.

Gillar inte kyrkans svar
Den troende katoliken Maria Joan Lemos dömer ut kyrkans nej till abort.

– Kyrkan är konservativ. Det är en bunt män utan familjer. Och de går alltid emot kvinnan, säger hon.

Opinionsmätningarna visar en krympande segermarginal för ja-sidan och en stor grupp är ännu osäker på hur de ska rösta, så utgången på söndag är allt annat än klar.

Alice Petrén, Lissabon
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".