Attack mot internet märktes knappt

En av de största attackerna någonsin mot internet har skett de senaste dagarna. Hackare har attackerat flera så kallade rotservrar, som utgör grunden för hela internet.

– Det var en relativt stor attack som utfördes mot en av grundpelarna i internets infrastruktur, och det är inte så ofta sådana här attacker kommer. Senast var för fem år sedan, säger Jonas Tambert på Sveriges IT-incidentcentrum, som är en del av statliga Post- och telestyrelsen.

Grunden för hela datanätverket internet är 13 så kallade rotservrar som finns placerade på olika platser i världen.

Knappt märkbar
Under de senaste dagarna har två rotservrar attackerats, och tidvis legat nere. Men trots att attacken alltså är en av de största som genomförts mot internet har effekten varit knappt märkbar.

Jonas Tambert på Post- och telestyrelsen säger att det krävs betydligt större attacker för att kunna slå ut alla rotservrar.

– Eftersom de är geografiskt spridda och det skulle krävas väldigt mycket trafik för att kunna slå ut allihopa. Man har ju byggt så redundant och robust som det går. Jag tycker internet har visat styrka genom att lyckas stå emot det här, säger han.

Vad kan man vinna på att genomföra en sådan här attack?

– Det kan vara allt ifrån att man vill visa upp sig och få en wow-effekt i hackercommunities, eller att man vill testa olika saker och se om det är möjligt.

Kan man begå något brott och tjäna pengar på att göra något sådant här?

– Det har jag svårt att se att man skulle kunna, tjäna pengar på det här. Det är nog mer att testa saker, testa om det är möjligt och på vissa forum då kunna skryta med det.

Hur gör man, rent praktiskt, när man gör en sådan här attack?

– Det jag skulle tippa att de har gjort i den här attacken, det är att de har kapat ett stort antal datorer och sedan skickar trafik direkt till de här servrarna och det har då varit felformaterad trafik, så servrarna har blivit överbelastade, säger Jonas Tambert.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".