Spel inför tomma läktare väntar.

Italiensk fotbollsdom hårdare än väntat

På söndag drar italienska ligan igång igen efter ett uppehåll på en vecka som följd av de våldsamma kravaller mellan polis och supportrar som bröt ut i den sicilianska staden Catania förra fredagen. På onsdagskvällen kom regeringens reaktion och den var hårdare än väntat.

Sent i onsdags kväll beslöt italienska regeringen om det åtgärdspaket som man hoppas skall stoppa våldet i och kring fotbollsarenorna.

Det blir spel på söndag på alla tio matchplanerna, men publiken får bara tillträde till läktarna i fyra arenor, i Rom för matchen Roma-Parma, i Turin för Torino-Reggina, i Genua för Sampdoria-Ascoli och i Palermo för Palermo-Empoli.

Tomma läktare
Övriga sex matcher skall gå inför tomma läktare och anledningen är att de inte uppfyller de hårda säkerhetskrav som redan finns. Skillnaden mot förr är att nu skall reglerna verkligen följas.

– Huvudregeln nu är att säkerheten sätts främst, säkerhet för familjer, barn, alla fans och till och med för poliserna som ska garantera säkerheten, sade sportministern Giovanna Melandri. 

Ägarna inte överrens
Hon manade också alla som älskar sporten att sluta upp bakom regeringen. Men på den punkten är klubbarnas ägare och direktörer inte alls överens med regeringen. På torsdagen hålls ett nytt möte och många av klubbarna kräver en proteststrejk mot regeringens hårda nypor.

– Alla undantag har strukits och där inte säkerheten kan garanteras går matcherna utan publik, underströk vice inrikesministern Marco Minniti.

Han pekade också på att alla ekonomiska kontakter mellan klubbar och supportergängen måste brytas, att inga biljetter får säljas i bunt till bortalagen och att smuggla in sprängmedel eller bengaliska eldar kan kosta 15 års fängelse

Åke Malm, Rom
ake.malm@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".