Johan Hirschfeldt

Katastrofkommissionen samlas igen

Katastrofkommissionen kallas samman på nytt. Det har regeringen nu beslutat. Kommissionen ska granska innehållet i de över 100 databand som återfunnits på regeringskansliet och som innehåller e-posttrafik i samband med flodvågskatastrofen annandag jul 2004. Kommissionens ordförande Johan Hirschfeldt och sekreteraren Per Molander har redan inlett arbetet.

Det är hovrättspresident Johan Hirschfeldt som tillsammans med övriga ledamöter i Katastrofkommissionen får i uppdrag att granska innehållet i databanden.

Banden grund för beslutet
Det var uppgifter på banden som gjorde att Hirschfeldt begärde att kommissionen skulle återinkallas. Partiledarna möttes om frågan i förra veckan och samtliga har nu gett sitt stöd till uppdraget.

Uppdraget är att bedöma om den e-posttrafik som nu blir synlig ändrar och påverkar vad kommissionen kom fram till i sin rapport för drygt ett år sedan. Till exempel kan det ge en klarare bild av vad Göran Perssons närmaste man, dåvarande statssekreterare Lars Danielsson, gjorde under annandag jul 2004.

Utreder i vår
Kommissionen får också möjlighet att fråga ut nyckelpersoner på nytt om det skulle behövas. Säkerhetspolisens utredning om hanteringen av databanden ska också tas med i Katastrofkommissionens nya granskning.

Kommissionen ska vara klar med sin granskning den 25 april.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".