Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omstridd turkisk lag föreslås ändras

Bristande yttrandefrihet har varit ett av EU:s argument att bromsa Turkiets önskan att medlemsförhandla och nu har ett förslag presenterats i Istanbul om hur den kritiserade lagparagrafen om turkiskhet skulle kunna ändras. Men inte ens förslagsställarna själva tror att förändringarna räcker för att blidka EU och andra kritiker.

– Man kan inte bara trycka på en knapp och ändra allt, säger Halim Mete, vice ordförande för turkiska börsförbundet, ett av tio arbetsgivar- och fackförbund som presenterade förslaget vid en presskonferens.

Brottsligt att nedvärdera turkiskheten
Paragraf 301 i den turkiska strafflagen gör det brottsligt att ”nedvärdera turkiskheten”, ett luddigt uttryck som ultranationalister har använt för att dra intellektuella inför rätta.

Förra årets Nobelpristagare i litteratur, Orhan Pamuk, och den turkisk-armeniske journalisten Hrant Dink, som nyligen mördades, hör till dem som har åtalats efter att ha uttalat sig i känsliga frågor.

Många hävdar att det var just det faktum att Hrant Dink dömdes, enligt paragraf 301, som gjorde honom till hatobjekt för landet ultranationalister. Domen pekade ut honom som landsförrädare vilket gav mördaren ett motiv.

EU kräver att lagparagrafen tas bort
Efter mordet har debatten om paragraf 301 åter tagit fart här. EU kräver att den avskaffas, men de tio tunga näringslivsorganisationerna föreslår istället att straffsatsen minskas, och att vad som är turkiskhet och vad som är en förolämpning ska bli tydligare.

Halim Mete kan inte svara på om det skulle ha räckt för att den nu mördade Hrant Dink inte skulle ha fällts, men att ta bort paragrafen helt går inte i nuläget, säger han.

– Det är inte görbart i den verklighet som råder i Turkiet idag, säger vice ordföranden för turkiska börsförbundet, Halim Mete.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".