Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forsmarks vd avgår

Vd:n avgår.

Uppdaterad 17:03
Chefen för kärnkraftverket i Forsmark, Lars Fagerberg, avgår. Han har kommit fram till att han inte längre har styrelsens fulla förtroende, uppger Vattenfall, som är största ägare i Forsmark.

Fagerberg lämnar tjänsten med omedelbar verkan. Han ersätts tillsvidare av Claes-Göran Runermark.

Lars Fagerberg vill inte själv kommentera varför han avgår, men Göran Lundgren, chef för Vattenfall elproduktion i Norden kommenterar beskedet för Ekot.

– Jag har stor respekt för Lars beslut och det tunga arbete som han har haft under lång tid och den uppmärksamhet, både medialt och på annat sätt, som har varit på sista tiden, och att han då han finner att när han inte har styrelsens fulla förtroende i alla delar, att han då väljer att avgå, säger Göran Lundgren.

Började med incident
Kritiken mot Forsmark tog fart efter en incident i juli förra året, då en av reaktorerna nödstoppades efter en kortslutning i ett ställverk i anslutning till reaktorn.

Efterhand kom det fram uppgifter som visade att incidenten var betydligt allvarligare än vad både kraftbolaget i Forsmark och huvudägaren Vattenfall först ville medge.

Två av de fyra reservgeneratorerna slogs ut samtidigt, trots att systemet byggts för att de ska vara helt åtskilda från varandra.

Dessutom slutade skärmar och indikatorlampor att fungera för personalen i kontrollrummet.

Säkerhetsrapport hölls hemlig
En intern rapport som blev känd för två veckor sedan spädde på kritiken mot Forsmark ytterligare. Rapporten talar bland annat om en allvarlig försämring av säkerhetskulturen i Forsmark och om onykter personal.

Just nu pågår två förundersökningar mot Forsmark om misstänkta brott. En för att reaktorn inte kyldes av tillräckligt snabbt efter incidenten i juli, och en för att Forsmark kört anläggningen på högre effekt än tillåtet.

SKI vill ha inspektion
Statens kärnkraftsinspektion, SKI, har i dagarna också krävt att ledningen för Forsmarks kärnkraftverk att släppa in FN-inspektörer från internationella atomenergiorganet IAEA. De vill ha en grundlig och utomstående granskning av säkerhetsläget på Forsmark.

Hans von Uthmann från Vattenfalls koncernledning kommer att nomineras till posten som ny styrelseordförande i Forsmark. Göran Lundgren, som idag är ordförande, lämnar då sin post som ordförande, men stannar kvar i styrelsen.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".