Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Vi gör upphandling nästa år”

Fryshusets projekt, Lugna gatan, har fått flera miljonavtal med kommunala företag, utan att behöva konkurrera med andra företag. Ett av avtalen slöts med Storstockholms Lokaltrafik, SL. Men efter Ekots rapportering backar SL, och tänker göra en vanlig upphandling av tjänsten nästa år.

– Inför 2008, som jag kan råda över, så kommer vi att göra en upphandling, säger SL:s nye vd Ingemar Ziegler.

Avtal ansågs för dyrt
Lugna gatans trygghetsvärdar har funnits i tunnelbanan sedan mitten av 1990-talet och skulle öka tryggheten i tunnelbanan genom att lösa konflikter på ett mjukare sätt än ett traditionellt vaktbolag.

Som Ekot berättat tidigare sa SL:s ledning för några år sedan upp avtalet eftersom det ansågs för dyrt och för dåligt skött.

Då kontaktade fryshusets vd Anders Carlberg sin vän och partikollega, socialdemokraten Anna Kettner, som var styrelseordförande i SL. Enligt flera oberoende källor beordrade hon sedan SL:s dåvarande vd Lennart Jangälv att teckna ett nytt, lika dyrt avtal, med Lugna gatan som det de just sagt upp.

Bekräftar engagemang i frågan
Anna Kettner anser inte att hon gett någon order, men bekräftar att hon engagerat sig i frågan.

– Man ville helt avsluta samarbetet med Lugna gatan och istället satsa mer på väktartjänster. Och då sa jag att det tycker jag inte är så bra, säger Anna Kettner.

Efter Anna Kettners påtryckningar tecknade SL ett nytt avtal med Lugna gatan.

--Jag vill inte kommentera det här fallet, säger Ingemar Ziegler, ny vd på SL.

Hur skulle du själv se på om en ordförande sa till dig att göra någonting som vd?

– Det är klart att det principiellt inte är bra.

Det här är inte den enda gången som Lugna gatan har fått miljonavtal på grund av vänskapliga relationer med makthavare i Stockholm.

Mäktig beskyddare i Ulf Adelsohn
En av Lugna gatans främsta beskyddare är Ulf Adelsohn, före detta landshövding och moderatledare, och vän till Anders Carlberg. Han har gjort allt han kan för att se till att Lugna gatans verksamhet växer och han hymlar inte om att vänskap med makthavare på olika nivåer spelar en stor roll.

Bland annat var det så Lugna gatan fick ett miljonavtal med Stockholms skolfastigheter, Sisab, utan någon offentlig upphandling gjordes, vilket Sisab ska göra enligt lagen. Ulf Adelsohn säger själv att han kunde driva igenom det tack vare att han kände Sisabs chef.

– Ja, jag känner ju Sisab-chefen, säger Ulf Adelsohn.

Kvar i tunnelbanan framöver?
Mycket tyder nog på att Lugna gatan kommer bli kvar i tunnelbanan även framöver. I alla fall om Ulf Adelsohn får som han vill. Och förutsättningarna är goda, eftersom han är nära vän med SL:s nye vd Ingemar Ziegler.

– Nye Ingemar Ziegler är ju en gammal bekant till mig. Jag träffade honom redan 1977, när han började som biträdande borgarrådsekreterare, när jag var finansborgarråd. Och sen dess har vi joggat ihop i 30 år, så det är ett nytt gäng nu som jag hoppas mycket på, säger Ulf Adelsohn, före detta landshövding och moderatledare.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".