Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Satsa mer statliga pengar på flyktingar"

Flyktingar som kommer till Sverige får inte rätt hjälp att ta sig in i det svenska samhället. Det anser Sveriges Kommuner och Landsting som dömer ut verksamheten och tycker att staten måste satsa mer pengar.

Organisationen vill bland annat göra svenskundervisningen mer individuell och anpassad till yrkeslivet . Den modellen har redan delvis genomförts på Volvos personbilsfabrik i Torslanda.

På fabriken lär sig en grupp invandrare svenska. Och inte bara det, i undervisningen ingår också bland annat samhällskunskap, matematik och engelska och att bygga bilar.

Målet är anställning
Målet är att eleverna när de är klara skall kunna anställas av Volvo. Men de kan också gå till andra fordonsindustrier i landet.

Här har man alltså integrerat yrkes- och språkutbildningen. Mycket bättre än den vanliga utbildningen, tycker en av eleverna, Mohammed Rezah från Iran, som får lära både språket och ett yrke medan andra fastnar i den vanliga svenska för invandrareutbildningen, SFI.

– De började för tre år sedan och går fortfarande i skolan. Det är inte bra. Men här är man tvungen att lära sig språket, säger han.

Nästan alla får jobb
Den här invandrarutbildningen har pågått sedan 2002 och nästan alla som fullföljer utbildningen får sedan jobb.

Den här typen av svensk undervisning vill Sveriges Kommuner och Landsting ha i hela landet. Så är det inte idag. Förbundet har i en rapport dömt ut systemet för introduktionen av nyanlända invandrare.

Kommunerna vill ha mer pengar från staten. Idag räcker inte de statliga bidragen till utbildning och praktik som det var tänkt, utan det mesta går till de nyanländas försörjning. Dessutom får kommunerna själva betala för hälften av anhöriginvandrarna. Det handlar i år om cirka 40 000 personer.

Integrationsministern håller inte med
Integrationsminister Nyamko Sabuni vill idag inte lova några pengar i vårbudgeten till kommunerna. Hon håller inte med om att flyktingmottagandet är underfinansierat.

– Jag tror att problemet är att alldeles för många fastnar i systemet och inte kommer ut på arbetsmarknaden tillräckligt fort, säger hon.

Men om staten inte ställer upp blir konsekvenserna allvarliga, säger Arjun Bakshi, utredare på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är ju det som händer idag. Mer än hälften går inte till ett arbete utan blir långtidsarbetslösa. Det leder till segregation och individuell misär, säger han.

Christer Fridén, Göteborg
christer.friden@sr.se

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".