USA vill stoppa avrättning i Irak

USA håller i det tysta på att försöka stoppa den planerade avrättningen av en av Saddam Husseins allra närmaste medarbetare. USA fruktar att avrättningen kan bli en stor PR-förlust för den irakiska regeringen.

Den som står på tur att avrättas är Taha Yasin Ramadan som var vicepresident när Saddam Hussein styrde Irak. Tidningen Wall Street Journal skriver att USA nu trycker på Irak för att stoppa hängningen.

Avrättningen av Saddam Hussein och ytterligare två personer skapade dålig publicitet för den irakiska regeringen och ökade klyftan mellan sunniter och shiamuslimer. USA befarar att samma sak kan ske om Ramadan hängs.

Dömdes först till livstid
Den tidigare vicepresidenten rannsakades tillsammans med Saddam Hussein och han dömdes till livstids fängelse. Men i december ändrade en appelationsdomstol domen till dödsstraff.

Amerikanska juridiska experter menar, enligt Wall Street Journal, att det inte fanns några sakliga skäl att ändra domen. Det fanns inget som band Ramadan till de mord som Saddam Hussein dömdes för.

Intrycket skulle bli att den shiamuslimskt dominerade regeringen bara är ute efter hämnd och inte rättvisa vilket skulle kunna få negativa effekter.

Besvärlig situation för USA
Sannolikt skulle Ramadan kunna dömas för många andra grymheter begångna under Saddam-diktaturen. Men alltså inte för de brott han nu väntas bli hängd för.

USA är i en svår sits när man trycker på den irakiska regeringen. Å ena sidan vill man förhindra vad som kan bli en besvärande och farlig situation. Å andra sidan vill man inte att det ska framstå som att man lägger sig i interna irakiska angelägenheter.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".