Dagens antibiotika.

Svårt att hitta nya sorters antibiotika

Motståndskraftiga eller resistenta bakterier som står emot de flesta sorters antibiotika orsakar katastrofer i många länder. En omfattande studie visar att det är svårt att hitta nya sorters antibiotika.

– Det är ett deprimerande resultat, därför att det tyder på att det är väldigt svårt att få fram ny antibiotika jämfört med många andra typer av läkemedelsklasser, säger professor Dan Andersson vid Uppsala universitet.

Enligt en preliminär uppskattning dör 300 000 barn varje år i södra Asien eftersom den antibiotika de får inte dödar bakterieinfektionerna effektivt.

Att genom en slump hitta nya effektiva läkemedel, som ju skedde när penicillinet upptäcktes, är numera ytterst svårt enligt forskarna.

Inga nya antibiotika i sikte
En omfattande studie som läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline genomfört på de substanser som kan bli läkemedelskandidater, visade inga nya möjliga antibiotika.

Istället letar framförallt mindre biotekniska bolag efter alternativ till den kraftfulla medicinen och efter bättre diagnosmetoder, som kan bidra till mindre användning av den värdefulla antibiotikan och samtidigt minska resistensrisken.

– Det mesta av den innovativa nya forskningen bedrivs egentligen inte inom de stora läkemedelsföretagen utan den bedrivs på mindre företag, avknoppningsföretag från universitet och på universiteten. Den innovativa forskningen ligger utanför de stora bolagen i dag, säger Dan Andersson.

Etisk konflikt
I väntan på nya forskningsrön som kan hejda spridningen av resistenta bakterier gäller det att hushålla med de läkemedel som fortfarande är effektiva. Det är en etisk konflikt, enligt forskaren Gert Helgesson vid Centrum för bioetik.

– Det är väl så med alla resurser som man har som är begränsade. Då måste man tänka på hur nyttan av de här resurserna ska fördelas. Då kan man inte konsumera allt nu då blir det orättvist över generationerna.

Finns det någon möjlighet för dagens doktorer att ta hänsyn till framtidens patienter på det här sättet?

– Ja det gör det. Det är bara att bestämma sig för det, säger Gert Helgesson.

Politikerna spelar viktig roll
Men det är inte bara en fråga för patient och läkare. Politikerna har också en viktig roll här, menar professor Otto Cars, ordförande för antibiotikanätverket Strama.

– Jag tror att man måste gå in från samhällets sida, och också från donatorer, och göra frågan mycket mera viktig och satsa strategiskt. Eftersom många läkemedelsföretag har lämnat det här så finns det inte så många medicinska kemister som är specialiserade på området. Jag tror att det är viktigt att samla kraft helt enkelt och att stötta den här forskningen strategiskt så att vi inte förlorar ännu mera tid, säger Otto Cars.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".