Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skatteverket förlorade aktievinsttvist

Publicerat fredag 9 februari 2007 kl 05.00

Hundratals chefer och ansvariga i riskkapitalägda bolag har blivit rika på lönsamma aktieaffärer de senaste åren. Nu ser Skatteverket ut att förlora en för myndigheten viktig strid om hur de aktievinsterna ska beskattas. Enligt bedömare handlar det bara i aktuella granskningsfall om cirka två miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter.

Riskkapitalbolag med stinna kassor och på köphumör har under de senaste åren köpt och sålt många både större och mindre bolag.

Tiderna har varit mycket goda för den här typen av affärer.

Specialgranskning
Ekot har tidigare berättat att Skatteverket därför har beslutat att specialgranska ledningarna i de här bolagen och deras aktievinster, som sammanlagt de senaste åren bedöms till åtskilliga miljarder kronor.

För cheferna i bolag som Thule och Inwido, tidigare Elitfönster, slog beskeden om de här granskningarna ner som en bomb.

Inte bara där utan chefer och andra personer i de utpekade bolagen som sett värdet på sina aktier skjuta i höjden har hållit andan. Men nu kan de troligtvis andas ut igen eftersom Skatteverket gått på en betydande motgång i en tung instans, Skatterättsnämnden.

Hur ska vinsterna beskattas?
Det striden nu står om är förenklat om i fall vinsterna på aktierna ska beskattas som inkomst av kapital eller inkomst av tjänst med ofta en upp till dubbelt så hög skattesats.

Det handlar bara i dagsläget, ifall Skatteverkets tolkning skulle vinna, om kanske två miljarder kronor i extra skatteinbetalningar för ledningarna i ett drygt 20-tal bolag som just nu granskas av Skatteverket eller som av bolagen advokater bedöms ligga i farozonen för en bonusgranskning.

– Jag tolkar det så att frågan nu är löst, det vill säga Skatteverkets beslut måste upphävas och ändras, säger Lars Jonsson, ombud för fyra av bolagen.

Tror du att de här stora vinsterna som har gjorts i många affärer mellan riskkapitalbolag under senare år har bidragit till att frågan kommer upp just nu?

– Ja, det är jag absolut övertygad om.

Hur många av bolagen som har köpts och sålts de senaste åren av riskkapitalbolag har just den här typen av villkor enligt din mening?

– Det är inte långt ifrån 100 procent.

Granskar beskedet
Skatteverket sitter just nu och granskar beskedet från Skatterättsnämnden och man är inte lika säker på att advokaternas och riskkapitalisternas tolkning är den rätta. Man de ber att få återkomma i frågan.

Sven Gunnar Schough, vd för fönstertillverkaren Inwido, fick strax efter jul beskedet att han ska betala in 25 miljoner kronor i extra skatt på de stora vinsterna han gjort. Nu tyder mycket på att det inte blir så, och han är lättad.

– Naturligtvis ser vi positivt på detta. Det värsta är om man blir uthängd som skattesmitare av skattemyndigheten när man har skattat för aktievinster som kapital. Det är själva etiketten som jag tycker är det värsta i hela historien.

Känns det som om du har fått tillbaka 25 miljoner kronor?

– Nej, det gör det verkligen inte, säger Sven Gunnar Schough.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".