Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre kvinnor använder preventivmedel

Försäljningen av dagen efter-piller ökar i Sverige, samtidigt som antalet aborter också ökar. Samtidigt har p-pilleranvändandet gått ner. (P3 Nyheter)

Lena Marions, som är överläkare på Sesam-enheten för sex och samlevnad i Stockholm, anser att de här trenderna tillsammans tyder på att unga tar mer och mer risker när de har sex.

– Jag märker det för att vi har mottagning för personer med sexuellt överförda infektioner, och då brukar vi alltid fråga dem vilken typ av preventivmedel som de använder.

– Jag har ingen statistik på detta men jag har en känsla av att närmare hälften av de kvinnor i fertil ålder som kommer hit inte har några preventivmedel. Det är ganska förvånande, tycker jag.

Dagen efter-piller ökar
Under 2006 sålde Apoteket elva procent fler kurer med dagen efter-piller än året före. Aborterna ökade med ungefär en och en halv procent, samtidigt som fem procent färre använde p-piller.

– Man tar mer risker, är mer benägen att ta risker med att kanske inte planera så långsiktigt, säger Lena Marions.

Många har slutat med p-piller
Hon säger att många tjejer som kommer till mottagningen har slutat med p-piller, antingen för att det har tappat sexlusten eller för att de är rädda efter larm i medierna om till exempel blodpropp.

Men när de har slutat med p-pillren har de inte ersatt dem med någon annan preventivmetod.

– Jag tycker inte att det är ett mål i sig att man ska minska antalet aborter, det är inte det som är huvudmålet. Huvudmålet är att vi ska minska antalet oönskade graviditeter. Det är det viktigaste, säger Lena Marions.

Vad behövs för att ändra på den här trenden?

– Alla som träffar fertila kvinnor tycker jag ska ta upp det här. Man ska fråga om de har någon preventivmetod och om de inte har det fråga om orsaken så att man ändå kan diskutera vad de kan tänka sig i stället. Finns det något vi kan hjälpa dig med eller finns det något du har undrat över?

– Det är viktigt att man i skolan och på ungdomsmottagningar informerar om olika alternativ. Ju fler alternativ man har desto bättre är det ju, säger Lena Marions.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".