Portugals ekonomi uppåt efter flera krisår

Portugals ekonomi visar tecken på att sakta gå bättre igen efter många års djup kris. Nyligen skrev den portugisiska centralbanken upp tillväxtprognosen för 2007 till 1,8 procent att jämföra med år 2005 då Portugal stod stilla ekonomiskt och hörde till Europas allra svagaste länder.

Svensktalande Miguel Cruz de Oliveira, som driver kommunikationsföretaget Sinóptica, ser en klar ljusning för ekonomin.

– Ekonomin börjar komma tillbaka efter en lång tids stagnation. Ganska förvånansvärt är den nya tillväxten exportdriven. Man trodde inte att den portugisiska exportindustrin skulle kunna hävda sig på den internationella marknaden, säger han.

Du jobbar ju med utländska investerare. Ser du tecken på att de är intresserade av att börja investera i Portugal igen?

– Nej, men det kan man förstå när man tänker på att de flesta internationella företag investerar mycket i Östeuropa och i Fjärran Östern. Portugal har faktiskt lidit mycket av den nya utvecklingen, säger Miguel Cruz de Oliveira.

Biltillverkningen drivande
Det är tillverkningen av bilar bland annat som driver upp exportsiffrorna och en stark inhemsk efterfrågan som ger skjuts.

Portugals socialistiske premiärminister Socrates rensar också i de offentliga utgifterna.

Häromdagen aviserade han att ungefär 75 000 jobb inom staten ska försvinna, samtidigt som skatteindrivningen effektiviseras.

Underskottet sjunker
Underskottet i statsbudgeten beräknas i år sjunka till 3,7 procent av BNP jämfört med 4,6 procent förra året. Det är mer än eurosamarbetet tillåter, men regeringen kämpar.

– Den nya regeringen är framför allt mycket reformvänlig och det är någonting som behövdes i Portugal. Man ser faktiskt en frenetisk aktivitet på alla fronter, säger Miguel Cruz de Oliveira.

Alice Petrén, Lissabon
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".