USA föreslår fler beväpnade piloter

Piloterna på amerikanska flygplan som flyger på rutter utomlands ska få vara beväpnade för att kunna avvärja terrorattacker. Det har de amerikanska myndigheterna vänt sig till en rad länder med begäran om.

– Terrorhotet finns inte bara i USA utan också internationellt och därför har USA begärt att få förse sina piloter med vapen när de flyger utomlands, säger Conan Bruce, talesman för den myndighet som arrangerar skyddet av amerikanska flygplan.

Sedan fyra år är flera tusen piloter som flyger inrikes i USA beväpnade med pistoler. Nu vill de amerikanska myndigheterna att det ska utsträckas till USA-plan i internationell trafik.

Hemlig säkerhetspersonal finns på plan
Utöver piloterna finns det på amerikanska plan speciell, hemlig säkerhetspersonal, så kallade air marshalls, som sitter ouniformerade bland passagerarna och som ska ingripa till exempel vid kapningsförsök.

De är beväpnade och åtminstone vid ett tillfälle har de skjutit ihjäl en passagerare som efteråt visade sig vara oskyldig. Däremot har ingen av piloterna i amerikansk inrikestrafik ännu använt sin pistol.

Känslig fråga
Att ha beväpnad personal ombord, piloter eller vakter, är en känslig fråga. Bland annat är det stor risk att utrustning kan komma att skadas om det blir skottlossning och man kan också skjuta hål på kabinen.

Conan Bruce säger att det är frivilligt för piloter att bära vapen och att de som vill får en ordentlig utbildning i hur de ska sköta det.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".