Hopp om nytt WTO-avtal

Det finns fortfarande en chans att Världshandelsorganisationen, WTO, kan få fram ett nytt stort internationellt frihandelsavtal. Det skulle vara ett avtal som kan gynna världsekonomin med flera hundra miljarder kronor om året, enligt EU:s handelskommissionär Peter Mandelson.

Peter Mandelson är mer hoppfull nu än för ett halvår sedan efter det att ett avgörande WTO-möte i Hongkong bröt ihop i ett rent fiasko.

Men i takt med att allt fler länder, inte minst USA, Brasilien, Kina, Indien och en rad EU-länder, insett de ekonomiska nackdelarna med ett uteblivet handelsavtal finns det en stark vilja att få fart på ny omgång med förhandlingar redan nu i vår, trots att knäckfrågorna och flaskhalsarna är desamma som tidigare.

Motsättningar finns kvar
Framförallt gäller det subventioner och stöd till jordbruket och motsättningarna finns kvar mellan både stora och små länder, rika länder och utvecklingsländer.

Men, säger Peter Mandelson, det är uppenbart att USA tycks vara mer kompromissvilligt nu än tidigare. Även EU, där Frankrike varit en bromskloss, har visat vilja att rucka en smula på sina tidigare ståndpunkter. Dörren till ett handelsavtal är öppnad på glänt.

Ett genombrott måste till före halvårsskiftet sedan löper tidsfristen för USA.

Högt ekonomiskt pris
Därför måste det lyckas, säger Peter Mandelson, annars blir det ekonomiska priset högt, inte minst för en rad utvecklingsländer och det kommer att dröja många år innan det kan bli ett nytt försök.

Under tiden försvagas all internationell handel och alla regler som styr den och det gör oss alla till förlorare, säger Peter Mandelson.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".