Rekordmånga nya jobb i januari

Utvecklingen på arbetsmarknaden är fortsatt stark. I januari i år anmäldes rekordmånga nya jobb, 75 000, till arbetsförmedlingarna runt om i landet.

– Det finns, som vi ser det, än så länge inga tecken på en avmattning när det gäller just uppgången på arbetsmarknaden, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams.

– Man ska också komma ihåg att den här breda uppgången är i första hand inom den privata sektorn och om man tittar på konjunkturförloppen så brukar en stark uppgång inom den privata sektorn följas av en uppgång också på den offentliga sidan.

”Förhoppningar om stark utveckling”
– Än så länge har vi inte sett någon uppgång från den offentliga sidan, så det finns förhoppningar om att den skulle kunna ha en stark arbetsmarknadsutveckling under en längre tid.

Arbetsmarknadsstyrelsen kommer med sina längre prognoser två gånger per år och nästa kommer senare i vår. Men redan nu kan alltså Lars Sjöström konstatera att det inte finns något som tyder på en avmattning på arbetsmarknaden.

Det finns snarare saker som gör att utvecklingen med många nya jobb skulle kunna fortsätta, till exempel genom att det börjar skapas fler nya jobb även inom kommunerna och landstingen och inte bara inom företagen.

Högsta januarisiffran sedan 1970
Av den statistik som Ams redovisar, pekar det mesta uppåt. I januari i år fick arbetsförmedlingarna runt om i landet in 75 000 nya jobb att förmedla, mot ungefär 50 000 jobb i januari förra året. Det här är också den högsta siffran för januari sedan mätningarna började 1970.

Den öppna arbetslösheten var 4,6 procent i januari i år mot 5,5 procent förra året.

Det som Ams menar är oroande är att ungdomar som saknar högskoleutbildning kan ha svårt att få jobb och att allt fler är långtidsarbetslösa.

”Ungdomarna är morgondagens arbetskraft”
Lars Sjöström säger att det gäller att ta vara på den starka konjunkturen för att hjälpa ungdomarna att komma in på arbetsmarknaden.

– Vi måste verkligen ta vara på den starka arbetsmarknaden. Det är matchningen mot de lediga jobben som är den absolut viktigaste delen och att också arbetsgivare ser ungdomarna som morgondagens arbetskraft som en viktig poäng, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Ams.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".