Stolt vd.

SEB presenterar rekordresultat

SEB var på fredagen först ut bland de stora bankerna med att presentera sitt bokslut. Resultatet var bankens bästa hittills med en vinstökning med 39 procent till 15,6 miljarder kronor. Enligt SEB:s vd, Annika Falkengren, har samtliga divisioner och samtliga länder bidragit till bankens ökade vinster.

– Naturligtvis gynnas SEB väldigt mycket av att ekonomin varit bra. Jag tror vi har varit extra duktiga på att ta vara på det i år genom att också hålla i kostnaderna i goda tider. Det är jag väldigt stolt över, säger Annika Falkengren.

Bästa vinsten hittills
Vinsten på 15,6 miljarder kronor är bankens bästa hittills. Annika Falkengren betonade att banken nu fått en kostnads-kultur och hade koll på utgifterna som ökade med två procent medan inkomsterna steg med 13 procent.

Det var inkomsterna som Annika Falkengren talade mest om, och att verksamheten i länderna utanför Sverige bidrar till mer än hälften av vinsten. Framför allt i Litauen, Finland och Norge. SEB ska också fortsätta att växa utomlands.

Ett varningens finger
Men hon höjde också ett litet varningstecken och sa att inga träd växer till himlen.

– Man måste ha respekt för att banker är cykliska, så naturligtvis gynnas vi av att marknaderna är goda. Mitt jobb är att se till att SEB även ska kunna visa bra resultat när marknaderna är mindre goda, säger hon.

– Därför jobbar vi väldigt hårt med kostnadsutvecklingen, med kreditportfölj och med att se till att kunderna är nöjda med vår service. Men om aktiviteten och ekonomin går ner i vår omväld kommer naturligtvis resultatet även gå ner för SEB, säger Anna Falkengren.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".