EU vill skärpa straffen för miljöbrott

EU-kommissionen föreslog på torsdagen gemensamma regler för straff för miljöbrott. Vissa EU-länder har mycket låga straff eller inga straff alls för miljöbrott och EU kräver nu att Europas miljölagar ska backas upp med skärpta straff för miljöbrott.

EU-kommissionen kom alltså på torsdagen med ett nytt utspel för att skydda Europas miljö.

EU:s miljökommissionär Stavros Dimas kräver stränga böter och fängelsestraff för brott mot EU:s miljölagar. Han kräver att de mycket stora skillnaderna mellan EU-ländernas olika strafflagar jämnas ut.

Stora variationer i strafflängd
– Idag varierar bötesbeloppen mellan det lägsta ca 10 000 kronor i ett land till det högsta drygt fyra miljoner kronor i ett annat. Fängelsestraffen för miljöbrott varierar från 6 månader till 8 år, sa Stavros Dimas.

– Dessa stora skillnader gör det möjligt för miljöbrottslingar att begå brott i länder med de lindrigaste straffen, fortsatte EU:s miljökommissionär.

Han gjorde en jämförelse med miljökatastrofen vid Elfenbenskusten som orsakades då ett fartyg dumpade giftigt avfall och orsakade många människors död.

Sverige berörs inte
Cirka 70 procent av miljöbrotten i Europa sker över EU:s gränser och EU-kommissionen kräver nu skärpt lagstiftning i de EU-länder som har svaga miljöbrottslagar.

Frankrike, Italien, Malta, Slovakien och Cypern får hård kritik för att inte ta itu med miljöbrottslingar medan de nordiska länderna hör till de EU-länder som inte behöver ändra sina miljöbrottslagar.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".