USA tiger om den palestinska regeringen

Beskedet att de palestinska rivalerna Fatah och Hamas har enats om att bilda en samlingsregering har mötts av försiktiga reaktioner från omvärlden. Från USA är det nästan helt tyst än så länge.

I vanliga fall brukar USA inte har några problem att kommentera vad som händer i världen, men den här gången har det varit påtagligt tyst från Washington.

Både utrikesdepartementet och Vita huset har sagt att man får vänta och se och att man inte vet tillräckligt om uppgörelsen för att kunna säga något. Verkligheten är nog att USA är skeptiskt, om inte avvisande. USA har varit ledande i att isolera Hamas och här ser man nog risken att Hamas nu kan komma ut ur kylan.

Ställer tre krav
USA begär att den nya samlingsregeringen uppfyller de tre krav som tidigare ställts på Hamas: att man erkänner Israel, tar avstånd från användandet av våld och accepterar tidigare fredsuppgörelser med Israel.

Så länge inte det uttryckligen sker får nog USA svårt att ha närmare kontakter med samlingsregeringen, utan får istället fortsätta som hittills och bara prata med den palestinska presidenten Mahmud Abbas.

Rice reser i Mellanöstern
Den palestinska regeringsuppgörelsen kan också sätta käppar i hjulen för USA:s nya förhandlingsoffensiv. Bush-administrationen har under sex år demonstrativt lagt allt medlingsarbete mellan israeler och palestinier åt sidan, men nu har utrikesminister Condoleezza Rice ändå tagit sig an frågan.

Senare i februari ska hon ha ett trepartsmöte med Abbas och Israels premiärminister Ehud Olmert och i den vevan ska hon också genomföra en rundresa i regionen. Frågan är hur en ny palestinsk samlingsregering med fortsatt Hamas-deltagande passar in i de planerna.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".