Visas av TV4 i fortsättningen.

TV4 tar över nobelsändningarna från SVT

En svensk tv-tradition är bruten. Det har alltid varit Sveriges Television som sänt nobelfestligheterna den 10 december men nu blir det kanalbyte. På torsdagen blev det klart att Nobel Media har tecknat ett treårigt avtal med TV4.

– TV4 har ett tilltalande koncept som innebär förnyelse av sändningarna, utökad sändningstid och goda ekonomiska villkor, säger Nobel Medias vd, Camilla Hylthén Cavallius.

Förnyelse av sändningen, hur då?

– Det finns en hel del tankar och idéer kring förnyelse, bland annat planeras en hel nobeldag med sändning från morgonen till sena kvällen.

TV4 ska ägna större delen av Nobeldagen den 10 december åt Nobelpriset, med direktsändningar från fredsprisutdelningen i Oslo och nobelprisutdelningen i Stockholm, och från banketten.

TV4 kommer att sända utan reklamavbrott. Men det ska finnas sponsorer bakom, säger Camilla Hylthén Cavallius.

– Vi har bara tittat på ett intressant koncept att arbeta med att knyta samarbetspartners till sändningarna. Det har vi gjort internationellt under ett antal år.

Samarbetspartners kan ha spelat in
Möjligheterna att ha externa sponsorer eller samarbetspartner kan ha spelat en viktig roll för Nobel Medias val av TV-kanal.

Nobel Media, som bildades år 2004 av Nobelstiftelsen för att ha hand om Nobelstiftelsens medierättigheter, har gått med förlust, enligt tidigare uppgifter i tidningen Resumé.

Sveriges Televisions genrechef Stefan Baron beklagar att SVT mister rätten att sända prisutdelningen och banketten, som SVT visat sedan 1960.

– Det är jättetråkigt att TV4 tar över prisutdelning och bankett. Vi sänder ju mycket dokumentärer, föreläsningar och porträtt. Vi får se hur det blir med den delen av utbudet, den folkbildande delen, säger han.

Vad är orsaken till att ni förlorar sändningen?

– Min bild av det hela är att det till stor del handlar om sponsorpengar utanför rutan, men jag har ingen inblick i överenskommelsen. Vi har i alla fall inte valt att lägga ännu mer resurser eller pengar på det än vi har gjort de här åren, säger Sveriges Televisions genrechef Stefan Baron.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".