"Avvisade egyptierna bör få skadestånd"

Folkpartiets EU-parlamentariker Olle Schmidt vill att den svenska regeringen ska betala skadestånd till de båda egyptier som med hjälp av amerikanska agenter avvisades från Sverige för drygt fem år sedan.

Olle Schmidt sitter med i det utskott i EU-parlamentet som granskar CIA:s fångtransporter i Europa.

– Det har inte gått rätt till. Vi har avvisat två personer som har utsatts för tortyr och vi vet att JO har konstaterat att ärendet inte har handlagts enligt svensk rättspraxis. Vi vet att det har förekommit liknande kompensationsfall i andra länder och jag tycker att svenska regeringen måste följa det exemplet, säger han.

Hård kritik
Den svenska regeringen har många gånger fått hård internationell kritik för att de avvisade Ahmed Agiza och Mohammed Alzery till Egypten trots att regeringen visste att de riskerade tortyr där.

Bland annat har flera FN-organ kommit fram till att utvisningen bröt mot internationell rätt.

Agiza sitter i dag i fängelse i Egypten medan Alzery är fri.

Har begärt skadestånd
Via sina juridiska ombud har de båda begärt skadestånd av den svenska regeringen. Och de har också begärt att få komma tillbaka till Sverige för att på nytt söka asyl.

Häromveckan fick en kanadensisk medborgare som felaktigt misstänkts vara terrorist och skickats till Syrien där han torterades, ett skadestånd på drygt 60 miljoner svenska kronor av den kanadensiska staten.

Krav på ny asylprövning också
Under våren förväntas den svenska regeringen besvara kraven från de båda egyptierna och folkpartisten Olle Schmidt, som i EU-parlamentet arbetar med en rapport om den amerikanska regeringens fångtransporter, i Europa tycker alltså att det bör bli ett skadestånd och han utesluter heller inte möjligheten till en ny asylprövning.

– Om jag talar utifrån mitt hjärta och min moraliska uppfattning tror jag att de flesta vill ha både ekonomisk kompensation och en förnyad prövning av asylärendet, säger Olle Schmidt.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".