Handels vill ha bort banktjänster från Pressbyrån och 7-eleven

Fackförbundet Handels kräver att Arbetsmiljöverket stoppar Pressbyrån och 7-eleven från att ha uttagsautomater i butikerna, och att de två butikskedjorna inte heller får syssla med kontantöverföring.

Tommy Tillgren, Handels 2:a vice ordförande, menar att rånrisken ökar dramatiskt när butikerna börjar med sådana tjänster.

– Säkerheten i butikerna är mycket lägre än den säkerhet som finns i bank trots att man ska genomföra bankaffärer i butiken. Därmed blir det också osäkert för de anställda och våra medlemmar att utföra dessa tjänster, säger han.

Förmedling av pengar
De två butikskedjorna Pressbyrån och 7-eleven har börjat med uttagsautomater i vissa butiker, och också att förmedla pengar via ett internationellt företag.

Det är något som Tommy Tillgren menar kräver höjd säkerhet, i klass med det skydd som finns på banker och postkontor, och att den ökade pengamängden kan göra butikerna ännu mer intressanta för rånare.

Hittills menar han att företaget Reitan Handel, som står bakom de två butikskedjorna, inte visat någon vilja att lyssna på kraven, och därför kräver Handels nu att Arbetsmiljöverket stoppar Pressbyrån och 7-eleven från att ha uttagsautomater och syssla med kontantförmedling.

”Inga stora summor”
Enligt företaget Reitan Handel rör det sig om inte om speciellt stora summor pengar på de här tjänsterna, men man vill ändå inte uppge hur mycket det handlar om.

Pär Örtenholm, som är säkerhetschef på Reitan Handel, påpekar också att antalet rån mot Pressbyrån och 7-eleven sjönk kraftigt förra året, vilket han tycker visar att företagets säkerhetsarbete fungerar.

”Tillräcklig säkerhet”
Han menar också att säkerheten är tillräcklig för att ha uttagsautomater och syssla med kontantförmedling.

– Vi anser att vi med den säkerhet som vi har i butikerna kan hantera de här transaktionerna, säger Pär Ötrenholm.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".