Ryssland positivt till palestinska avtalet

Ryssland har som enda land i Mellanösternkvartetten välkomnat det nya palestinska avtalet i Mecka och uppmanat världen att häva embargot mot den palestinska myndigheten.

Den ryska reaktionen på det palestinska avtalet i Mecka är positiv.

Blockaden mot de palestinska territorierna bör hävas för att underlätta för den palestinska befolkningen, säger ryska utrikesdepartementet i sin kommentar.

Mindre oroat än USA
Ryssland tycks mindre oroat än till exempel USA över det faktum att Hamas i Meckaavtalet fortfarande inte säger sig erkänna staten Israels rätt till existens.

Ett erkännande av Israel var ett krav från kvartetten för att ta bort sanktionerna mot den palestinska myndigheten och regeringen under Hamas.

USA och EU drog in sitt ekonomiska stöd till den palestinska regeringen när Hamas vägrade erkänna Israel och acceptera tidigare ingångna fredsavtal.

Putin på rundresa i Mellansöstern
Den ovanligt positiva ryska reaktionen ska ses i ljuset av president Putins rundresa i helgen i Mellanöstern, från Saudiarabien via Qatar och Oman och slutligen till Jordanien.

Där ska Vladimir Putin träffa den palestinske presidenten Mahmud Abbas på måndag.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".