Rekordtidig presidentvalskampanj i USA

Idag, lördag, kommer den demokratiske senatorn Barack Obama formellt deklarera att han ställer upp i nästa amerikanska presidentval. På den andra, republikanska sidan finns det två huvudkandidater och så en stark ”dark horse”.

Det är nästan två år till presidentvalet men kampanjen har den här gången kommit igång rekordtidigt. På den republikanska sidan är cirka tio kandidater aktuella och den som ligger bäst till i opinionssiffrorna är Rudolph Giuliani, som var borgmästare i New York när 11 september-attentaten inträffade.

Giuliani har fått brett erkännande över partigränserna för det sätt han ledde arbetet efter terrorattacken, med både kraft och känslighet.

Lite för liberal
Hans problem är att han är lite för liberal i sociala frågor för de konservativa gräsrötterna i det republikanska partiet och det är ju de som kommer att rösta i primärvalen. Han är för kvinnors rätt till abort och homosexuellas rätt till partnerskap.

Även senator John McCain har tidigare respekterats bland en del demokrater, bland annat för sin självständighet, men på senare tid har han anlagt en mer konservativ image.

Han är känd som flygarhjälten som var krigsfånge under Vietnamkriget. Och nu ställer han helt upp på president Bushs upptrappning av Irakkriget.

70 år och inte helt frisk
I själva verket är det McCain som varit ledande i att kräva fler amerikanska soldater i Irak. Men nu när en klar majoritet av amerikanerna är emot den senaste truppförstärkningen är McCains linje kanske inte någon fördel, inte ens bland republikaner. Sedan har han problem med sin ålder, han är 70 år och inte helt frisk.

Kanske blir det i slutändan den förre Massachussets-guvernören Mitt Romney som drar längsta strået.

Han är mer åt det socialkonservativa hållet utan att för den skull framstå som extrem. Men han är mormon och de flesta amerikanska väljarna är skeptiska till en mormon som president. Å andra sidan blev han populär när han ledde vinterolympiaden 2002 i Salt Lake City och han är karismatisk.

Och om alla de här tre skulle snubbla är säkert den tidigare talmannen Newt Gingrich beredd att hoppa in.

Kampanjkassan viktig
Visserligen är det lång tid kvar till valet men den närmaste tiden är ändå avgörande. Då gäller det för kandidaterna att samla in pengar till sin kampanjkassa.

Den som har mest pengar har ett klart försprång.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".