Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiasko för EU-aktion mot vapensmuggling

En stor EU-aktion för att stoppa smuggling av handeldvapen till Sverige genomfördes förra året. Aktionen leddes av Sverige men resultatet blev dåligt. Inte en enda vapensmugglare avslöjades.

Redan hösten 2005 bestämde sig EU för att försöka komma till rätta med smuggling av handeldvapen. Det handlade både om skjutvapen, ammunition och explosiva ämnen.

Aktionen fick arbetsnamnet Operation Fireball, på svenska Operation Eldklot.

Tullverket samordnade
Svenska Tullverket ledde och samordnade Operation Eldklot och aktionen planerades tillsammans med tullen i Frankrike, Holland och Tjeckien.

Efter noggranna studier av hur vapen smugglas blev beslutet att kontrollen skulle göras mot kommersiell lastbilstrafik. Just lastbilstrafik är extra svår att kontrollera.

Beskrivningarna av vad som finns i en lastbil är ofta svepande och ofta skrivet på ett språk många av de kontrollerande tulltjänstemännen inte förstår.

Genomfördes i västra Balkan
Under elva dagar i höstas genomfördes i alla fall Operation Eldklot vid EU:s östra gräns mot västra Balkan. Det betyder att lastbilarna kom från Serbien, Bosnien-Herzegovina, Montenegro, Kosovo och Albanien.

Under de elva dagarna kontrollerade tulltjänstemän från 25 länder sammanlagt 233 lastbilar.

Resultatet blev att inte en enda smugglare avslöjades. I de undersökta lastbilarna hittade inte tulltjänstemännen ett enda vapen, inga sprängmedel och ingen ammunition.

Metoden måste ändras
Erfarenheterna från Operation Eldklot håller nu svenska Tullverket på att sammanfattas i en rapport som ska skickas in till EU:s tullsamarbetsgrupp. En slutsats blir, enligt vad Ekot erfar, att den här typen av razzior inte kan ske på traditionellt sätt.

Svenska Tullverket tror att varje land måste sköta sådana här operationer själva i nära samarbete med andra myndigheter som kan hjälpa till.

Misslyckandet med Operation Eldklot är inte särskilt ovanligt i den meningen att flera andra internationella aktioner mot vapensmugglare gett precis samma magra resultat som Operation Eldklot gav.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".