Missnöje mötte Sahlin under rundresan

Många socialdemokrater tycker att det är dags för förnyelse av partiet. Den blivande partiledaren Mona Sahlin har på sin rundresa bland de socialdemokratiska partidistrikten fått många önskemål om mer dialog.

– Jag har blivit förvånad över några saker, bland annat hur starkt behovet är av att få partiets organ och organisation att växa och bli starkare. Att så många av mina partivänner kan namnen på alla som satt i den socialdemokratiska regeringen, men som inte kan nämna alla som sitter i vårt verkställande utskott idag har blivit en tankeställare för mig. Vi måste verkligen vara fler som syns, hörs och märks. Det kräver också partidistrikten av mig att leda partiet på det sättet, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin är mitt uppe i sin turné bland de socialdemokratiska partidistrikten. I veckan besökte hon Skåne, Kronoberg, Blekinge och Norrbotten.

Vill lyssna
Den blivande partiledaren vill lyssna på vad partimedlemmarna tänker och tycker.

Peter Graff från IF Metall i Skåne kom till mötet med Mona Sahlin och han tycker att partiledningen måste bli mycket bättre på att lyssna. Han menar att det bland annat var det som ledde till valförlusten i höstas.

– Det kändes avslaget på något vis och det var precis som om man redan hade tagit ut segern i förskott, att det inte skulle kunna bli någon förändring. Och fastän vi inom den fackliga rörelsen sa vad folk på golvet tyckte och tänkte var det precis som om de inte lyssnade på oss. Så lite mer jävlaranamma i nästa valrörelse så ska vi nog vinna.

Vad berodde det på att de inte lyssnade på er? Vad var felet?

– Jag vet faktiskt inte vad felet var. Det var precis som om budskapet inte gick fram. Kanske har glappet blivit för stort mellan vanliga människor och politikerna, säger Peter Graff.

Uppfattat missnöje
Mona Sahlin har uppfattat att det finns ett missnöje. Själv har hon fått stå till svars för sin syn på arbetsmarknadspolitik efter att vissa fackföreträdare sagt att de känner sig osäkra på vad hon står för på det området.

Förväntningarna på Mona Sahlin är stora. Men när det gäller förändringar anser hon att det också hänger på hur mycket partimedlemmarna är redo för det.

– Det är inte jag som kan förnya partiet. Jag kan vara en påtryckare och jag hoppas också på att bli påtryckt själv av partiorganisationen. Men jag hoppas att det handlar både om politikens innehåll, mer miljöfrågor, mer jämställdhetsfrågor, och om hur vi jobbar. Att man inte ska behöva tycka likadant utan att man verkligen får lov att debattera. Taket ska vara högt i partiet, sa Mona Sahlin.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

I samarbete med SR Blekinge och SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".