Politkovskaja.

Två gripna för mordet på Politkovskaja

Två misstänkta ska ha gripits för mordet på den ryska journalisten och författaren Anna Politkovskaja. Det uppger tidningen Komsomolskaja Pravda utan att ange källan. I tidningen hävdas att de två misstänkta hittats via ryska militära satellitbilder av området där Politkovskaja bodde och mördades.

Drygt fyra månader efter mordet på journalisten Anna Politkovskaja påstås hennes mördare ha gripits. De ska ha hittats via avancerad rymdspaning. Det hävdar dagstidningen Komsomolskaja Pravda i dag, lördag.

I tidningen sägs att de två är tjetjener och har ringats in med hjälp av bilder från ryska försvarets satelliter. Satelliter som enligt tidningen just den 7 oktober i fjol ska ha tagit bilder som i detalj kunnat klarlägga minsta bilskylt som fanns i området och vilka människor.

Expert utesluter inte satellitbilder
I tidningen ställs också frågan om det är troligt att försvaret verkligen tagit bilder över Moskva just den dagen, men en expert säger att det inte kan uteslutas särskilt som det var presidentens födelsedag.

Varför analysen av dessa bilder tagit så lång tid förklaras inte och de jämförs inte heller med tidigare foton, som tidningen visat där fyra förövare ska ha fångats av övervakningskameror i området, en kvinna och tre män.

Någon officiell reaktion på tidningsuppgifterna har inte kommit. Det tjetjenska spåret har hela tiden varit ett av flera i mordutredningen. Anna Politkovskaja hotades av tjetjenska poliser i början av 2001 när hon skrev om deras inblandning i människorrättsövergrepp.

Politisk förändring i Tjetjenien
Samtidigt som tjetjenspåret tas upp igen pågår förändringar i Tjetjenien, som en ommöblering i den tjetjenska ledningen kring presidenten. Detta är något som kan förebåda att delrepublikens egentlige makthavare premiärministern Ramzan Kadyrov nu är på väg att ta över presidentposten.

Under president Vladimir Putins år vid makten har inget av alla mord på journalister klarats upp.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".