Forsmark reaktor 1.

Internationell granskning av Forsmark

FN:s internationella atomenergiorgan kommer med största sannolikhet att göra en granskning av säkerheten vid Forsmarks kärnkraftverk. Regeringen har bestämt för att skicka en förfrågan efter att Vattenfall gett ett formellt klartecken.

– Jag tror att det är en förtroendefråga att IAEA kommer in och det bidrar till att skapa ett förtroende för det arbete som nu förhoppningsvis kan starta på Forsmark. Jag vet också att det finns ett intresse på IAEA att göra den här typen av missioner, så man kommer säkert väldigt gärna, säger Anders Jörle, är informationschef på Statens kärnkraftinspektion:

Granskning efter brister
Beslutet att initiera en granskning från IAEA kommer sedan ytterligare brister i säkerhetshanteringen vid Forsmark har uppdagats.

Ett prov från en gummipackning, som har betydelse för kylsystemet, hade blivit liggande i sju månader utan att skickas för analys. När analysen nu till sist genomfördes visade den att packningen inte håller måttet. Den missen bidrog till att Forsmarks vd fick avgå häromdagen.

Även regeringen är inriktad på inspektion
Nu är alla inriktade på att det ska bli en granskning från det Internationella atomenergiorganet, Vattenfall, regeringen och Statens kärnkraftinspektion.

– Jag menar att vi kan avvisa det, därför att det skulle i det här läget försvaga den kontroll som redan fungerar. Det är inte kontrollen som har brustit, utan det är Forsmarks sätt att leva upp till säkerhetskraven, sa miljöminister Andreas Carlgren för en dryg vecka sedan om en eventuell internationell inspektion.

Inspektioner från IAEA gjordes i Sverige flera gånger under 1980-talet, men det är nu över 15 år sedan.

15 experter åker till Forsmark
En inspektion vid Forsmark kan komma till sommaren. Då kommer ett team på cirka 15 erfarna experter, som kommer att stanna tre veckor för att gå igenom säkerhetsarbetet vid kärnkraftverket. Det är folk med egen erfarenhet av driften vid kärnkraftverk, experter från IAEA och från en utländsk kärnkraftinspektion.

Ingen av experterna ska komma från det land som ska granskas. De går igenom utbildning, underhåll, planering och beredskap vid anläggningen. Och experterna lägger extra stor vikt vid granskningen av säkerhetskulturen och attityden till säkerhetsarbete, det som har visat sig ha stora brister vid Forsmark.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".