Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Urban Bäckström riktar kritik mot Littorin

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström gick på lördagen till attack mot arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin för dennes uttalande om fackets riksbekanta blockad av en salladsbar i Göteborg.

Det var Littorins tidigare uttalande i Ekot som fick Urban Bäckström att reagera.

Littorin vill låta parterna vidta åtgärder
– Det här är ju en legitim konflikt. Parterna har rätt att vidta stridsåtgärder för att tvinga fram kollektivavtal, sa moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin i Ekot tidigare i år om blockaden mot salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström, som själv har en bakgrund som moderat statssekreterare, är nu på rak kollisionskurs med arbetsmarknadsminister Littorin.

– När jag hörde det här reagerade jag väldigt kraftfullt själv. Han säger att den här konflikten har legitimitet och är legitim. Den må vara laglig men den har inte legitimitet i de stora breda folklagren när facket sätter sig på den här företagaren på det här sättet, sa han.

Vill förbjuda blockader mot företag
Urban Bäckström och Svenskt Näringsliv vill ha en lagstiftning som förbjuder facket att genomföra blockader av det slag som gjorts mot salladsbaren.

Enligt Sven Otto Littorin är det en fråga som ska lösas av arbetsmarknadens parter, utan politisk inblandning.

– Vi kan ju naturligtvis i vissa fall tycka att det är mer eller mindre påkallat, men vem ska göra den bedömningen? Ska jag göra den eller lagstiftaren eller någon annan? Jag tycker inte det utan att parterna tar det ansvaret tycker jag är rimligt, sa Sven Otto Littorin.

”Littorin abdikerar”
– Littorin abdikerar från sin lagstiftarroll när han säger att det här får parterna sköta. Han ska ju bestämma som lagstiftare inom vilka ramar som parterna ska agera, sa Urban Bäckström.

Urban Bäckström anser att det inte ska vara tillåtet att genomföra blockader mot företag där de anställda inte är medlemmar i facket.

Enligt Svenskt Näringslivs vd är det obalans på arbetsmarknaden och facket har för stora befogenheter att vidta stridsåtgärder.

Kritisk mot Reinfeldt
Därför är han också kritisk mot statsminister Fredrik Reinfeldt som säger att han inte tänker genomföra förslag som förändrar maktförhållandena på arbetsmarknaden. Bäckström hoppas nu istället på centern och kristdemokraterna.

– Jag delar inte den uppfattningen utan jag delar mer uppfattning som Maud Olofsson och Göran Hägglund, som också sitter i regeringen, har givit uttryck för. Jag vet att det förekommer diskussioner i de olika riksdagsgrupperna i den här riktningen, sa Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Hela lördagsintervjun där Urban Bäckström frågas ut av Tomas Ramberg går att höra på sr.se/ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".