Abort åter en politisk stridsfråga inom EU

I morgon, söndag, är det folkomröstning om aborter i Portugal och där liksom i flera forna öststater står den katolska kyrkan bakom abortmotståndarna. Under de senaste åren har abortmotståndet ökat i Europa.

Abort är tillåten i de flesta EU-länder till och med tolfte veckan av graviditeten. I de länderna är det också i allmänhet tillåtet att göra abort senare under graviditeten om kvinnans liv är i fara, om hon utsatts för våldtäkt eller incest, om fostret är missbildat eller bär på en allvarlig fysisk eller mental sjukdom.

Malta förbjuder helt abort
Men i några EU-länder är abort förbjuden eller mycket begränsad. Malta är allra strängast, där är abort helt förbjuden. Kvinnor som avbryter en graviditet illegalt eller utför ingreppet själva kan dömas till fängelse i mellan 1,5 och 3 år. Läkare som utför aborter kan dömas till fängelse i fyra år och mister sin läkarlicens för resten av livet.

Irland förbjuder också aborter men efter fem folkomröstningar tillåts numera abort om kvinnan hotar med självmord. Varje år åker mer än 6 000 irländska kvinnor till Storbritannien och gör ingreppet där.

Polen som hade fri abort under kommunisttiden har nu en mycket sträng abortlag. Ett av regeringspartierna, den polska familjeunionen, kräver dessutom totalt abortförbud, även när kvinnans liv är i fara.

Katolska kyrkan stark abortmotståndare
Där, liksom i Portugal och flera forna öststater, ger den katolska kyrkan ett starkt stöd till abortmotståndarna. Konservativa partier som också kräver abortförbud har stärkt sina ställningar i åtskilliga EU-länder och därmed också i Europaparlamentet.

Nu kräver kvinnoorganisationer i Europa, bland annat paraplyorganisationen den europeiska kvinnolobbyn, att länder med fri abort som till exempel Sverige ska ta emot och hjälpa kvinnor från andra EU-länder med abortförbud.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".